Хиляди потребители в Reddit на бунт срещу ръководството на компанията

Стоян Ненов Последна промяна на 14 юни 2023 в 10:43 230 0

Reddit

Снимка Reddit

Хиляди директории в Reddit на бунт срещу ръководството на компанията

Онлайн платформата Reddit е много популярна дестинация за споделяне на съдържание, дискусии, въпроси, съвети и какво ли още не. Тя по-скоро напомня на класическите форуми, като е един от малкото оцелели такива.

Като такава, Reddit е платформа с голяма потребителска база и много върли почитатели. Характерното за нея е, че практически всеки може да си направи директория, т.нар. subreddit или „под-редит“. В нея пък могат да се публикуват останалите теми, които да са релевантни към основната тема/жанр на директорията. Това е безплатно, като единственото изискване е да се спазват правилата на платформата.

Резултатът е, че има милиони директори. Според данни на Reddit Metrics към 2021 г. те са над 2.8 млн. Разбира се, голямата част от тях са неактивни или с много слаба посещаемост. Но по-популярните от тях имат хиляди потребители и коментари. Всяка директория си има собствен администратор и екип от модератори, като в повечето случаи всички са доброволци.

Те са независими от компанията и често влизат в пререкания с ръководството. Този път спорът обаче се оказва доста сериозен, като екипите на „хиляди“ директории са против нови решения на компанията и заплашват да спрат работа, пише The Verge. Над 100 директории вече са „затворили“ и са „на тъмно“ в знак на протест.

А причината е планирани промени в API. Това е пакетът от софтуерни инструменти, чрез които различни функции и елементи могат да се интегрират в Reddit и от Reddit в приложения и платформи на трети лица. В петък изпълнителният директор на Reddit Стив Хъфман обяви, че ще има промени в цените на някои от API пакетите и в техните функции, като има възможност някои да бъдат спрени или забранени.

Недоволните обаче твърдят, че нито Хъфман, нито Reddit като цяло дават яснота за плановете си. Някои от тях „може би“ ще ограничат да се показва съдържание от Reddit в други платформи. Хъфман казва, че има отворен диалог със засегнатите разработчици, но някои от тях твърдят, че това не е така.

Хъфман беше засипан с въпроси и критики в популярна за Reddit сесия „попитай ме всичко“. Реакциите му обаче не бяха посрещнати добре от участниците в дискусията. Именно тя провокира още по-остри коментари, включително от някои от популярните директории като r/iPhone – известна като „всичко за iPhone” и която има над 3.8 млн. членове. Нейният екип заяви, че е планирал да спре работа само за 48 часа, но заради поведението на Хъфман директорията става „частна“, което значително ще ограничи достъпа на потребителите. Същото ще направи и друга основна директория – r/Music, която дори автоматично се добавя към профилите на новите потребители.

Повечето директории казват, че вече ще останат в ограничен режим докато компанията не отмени новите правила или не ги коригира. Ограниченията влизат в сила от днес, като всяка директория преценява сама колко време ще работи така. Някои потребители броят неофициално броя на участниците в протеста като проверяват кои директории вече не работят или са заявили това. Към петък те са над 7200 с общо над 2.6 млрд. участници (един потребител може да е в множество директории едновременно, но се броя като отделен участник за всяка от тях). Reddit не е коментирала темата

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !