Google засилва защитата на Android срещу зловреден софтуер и AI атаки

Функцията Play Protect на Android се усъвършенства, за да поддържа сканиране в реално време на ниво код

Стефан Николов Последна промяна на 20 октомври 2023 в 18:35 861 0

Google Play Protect

Снимка Google

Google засилва защитата на Android срещу зловреден софтуер и AI атаки

Google подобрява системата за защита от зловреден софтуер Play Protect на Android, за да може да открива вредоносните приложения, които променят своите характерни черти, за да избегнат разкриването, съобщиха от компанията. "Това подобрение ще помогне за по-добрата защита на потребителите срещу злонамерените полиморфни приложения, които използват различни методи, като например изкуствен интелект, за да се променят по такъв начин, че да избегнат разкриването си", съобщава изданието The Verge.

Актуализацията е следствие от бързия ръст на така наречения "полиморфен зловреден софтуер", който е по-трудно откриваем от наличните защитни механизми на Google. Така че сега, освен че проверява новоинсталираните приложения на базата на съществуващата аналитична информация за сканиране и използва техники като машинно обучение на устройството, Play Protect ще препоръчва и сканиране на приложенията в реално време при инсталиране на приложения, които не са били сканирани преди това. След оценка на ниво код Google ще уведоми потребителя, за да му каже със сигурност дали дадено приложение изглежда безопасно или е потенциално вредно.

Google Play Protect е налична на всяко Android устройство, използващо Google Play Services (което обхваща повечето, но не всичките над 3 милиарда Android устройства, активни в световен мащаб), и според Google понастоящем всеки ден сканира по около 125 милиарда приложения, за да предотврати разпространението на зловреден софтуер и друг нежелан софтуер. Тя сканира приложенията, преди да ги изтеглите, и извършва ежедневно сканиране за потенциално вредни приложения в устройството, за да се опита да открие малуера, независимо дали е изтеглен от Google Play или от друго място.

Въпреки защитите изследователите продължават да алармират за новооткрити случаи на малуер за Android. Появи се информация за няколко хакерски кампании, които често разпространяват зловреден софтуер, маскиран като легитимни приложения - например YouTube или Chrome - софтуер, на който потребителите вероятно са по-склонни да предоставят широки системни права. В публикацията в блога на Google се отбелязва, че линковете за изтегляне на злонамерени приложения често се споделят чрез "ефимерни източници", като например месинджърите.

Новата функция за сканиране вече започна да се разпространява в "избрани страни, като се започна с Индия", се отбелязва в публикацията на Google, и през следващите един-два месеца ще бъде налична във всички региони.

Според журнала за промените Google System Updates, новата защита на интернет гиганта срещу полиформения малуер, в който се използва и изкуствен интелект, се е появила в Google Play версия 37.5.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !