Google въвежда куп подобрения за мобилната версия на YouTube

Юлиян Арнаудов Последна промяна на 25 октомври 2022 в 15:14 905 0

YouTube промени

Снимка Google

YouTube промени

Google въвежда куп подобрения за мобилната версия на YouTube, някои от които са дългоочаквани от потребителите. Смартфон приложението за платформата е всичко друго, но не и толкова удобно, колкото настолната му версия. Усилията на Google никога не са успявали да постигнат същото ниво на преживяване и практичност на мобилна версия, а битката за времето на потребителите отдавна е пренесена на тази платформа. Предвид факта, че видеото е все по-важно от всякога е логично, технологичният гигант да направи YouTube предпочитаното смартфон приложение.

Някои от най-значимите новости включват прецизно превъртане на видеото и функцията за напасване на екрана чрез жест (pinch to zoom). Промените включват и доста решения в дизайнерска посока. YouTube линковете в описанието автоматично ще се превръщат на бутони, тези за споделяне и форматиране ще бъдат оптимизирани, както и този за абониране към канала. Тъмният режим ще бъде подсилен, за да може цветовете да контрастират повече и да пести батерията на AMOLED екраните. Отделно, част от цветовата палитра на клипа ще се пренася в пространството около него, като допълват фон. Част от подобренията ще бъдат транспонирани и за настолната версия на YouTube.

Кадър по кадър

Една от двете дългоочаквани функции е прецизното превъртане на клиповете. Мобилното приложение на YouTube вече ще е оптимизирано за подобно действие. Като освен лесен за работа скролер, ще може да бъде извиквано превю с кадрите от видеото. Така лесно ще може да се намира точната част на клипа, който потребителят иска да си пусне, върне или превърти.

Другата голяма промяна е възможността за мащабиране на екрана чрез жест по сензорния панел. Популярното „щипване“ при което с два пръстта приближавате или отдалечавате визията на изображението се въвежда и при клиповете на YouTube. С промените, чрез този жест ще можете да фиксирате до определен формат на зуум на видеото и така да елиминирате различните черни линии по краищата ако има. Или пък да се фокусирате в определен детайл от клипа.

Тези две функционалности ще улеснят наистина потребителите в цялостното изживяване при гледане на видео в YouTube на мобилни устройства. От компанията подчертават, че те са вследствие на различна обратна връзка, както от зрителите, така и от създателите на съдържание.

Дизайнерски оптимизации

Споменахме, че останалите промени засягат повече дизайна и настоящите детайли по интерфейса на приложението. Първата е в подсилването на тъмния режим. Ефектите са, че при ниско осветление ще изморява по-малко очите, ще пести с една идея повече батерия при AMOLED екраните. Най-ключовият от естетическа гледна точка е, че така ще контрастират повече цветовете, както на отделните клипове, така и на бутоните към тях. Освен това се добавят фоново осветяване. То ще пренася част от цветовата палитра на пуснатия клип към рамката около него, за да имитира преливане и да допълно фона.

Друга функционалност е автоматичното преработване на YouTube линковете в описанието на видеата в бутони. Това прави лесна ориентацията на потребителите и намалява „стената от текст“ в тази зона. Бутонът за абониране ще бъде преработен, за да може да изпъква повече и да подтиква потребителите да го ползват в различните канали. Дали за добро или зло, някои от функционалните бутони за споделяне ще бъдат намалени като размер, за оптимизиране на пространството.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !