Google въвежда изкуствен интелект в Docs, Slides и Gmail

Мария Иванова Последна промяна на 13 юни 2023 в 11:29 466 0

Duet AI

Снимка Google

Google въвежда изкуствен интелект в Docs, Slides и Gmail

Технологичният гигант Google стартира внедряването на нови функции, базирани на изкуствен интелект (AI), в приложенията си Docs, Slides и Gmail. Те са част от проекта Duet AI за Google Workspace, който беше обявен миналия месец по време на конференцията Google I/O 2023.

Новите генеративни функции все още са налични само в бета версия, но в следващите месеци ще станат достъпни за всички потребители на Google. Сред тях се откроява функцията “Help me Write” (“Помогни ми да напиша”), която може да изготви имейл до всеки от списъка ви с контакти в Gmail, както и да генерира цели документи в Docs.

В Gmail “Help me Write” автоматично предлага контекстни предложения, вземайки предвид предишни имейли, свързани с темата. Това може да бъде изключително полезно при промяна на предстоящ ангажимент, като изкуственият интелект попълва цялата необходима информация, включително датата и причината за отлагането.

В Google Docs новата AI функция се очаква да се появи под формата на бутон с магическа пръчка, разположен в лентата с инструменти. С натискането му се отваря ново текстово поле за въвеждане на подкана, която езиковият модел да използва като отправна точка. Допълнително са предвидени възможности за настройка на езика, дължината и тона на текста, които позволяват на потребителя да контролира резултатите според предпочитанията си.

След като Duet AI състави първоначалната чернова, на потребителя се предоставят няколко опции - да поиска нова версия с бутона Recreate (Възпроизвеждане) или да избере уточняване на резултата с опциите: формализирай, разработи, съкрати и "чувствам се късметлия".

Междувременно Google Slides също ще получи нова функция, наречена “Help me visualize” (“Помогни ми да визуализирам”), която ще позволява автоматично генериране на изображения . Според говорител на компанията, тя ще бъде постепенно достъпна за потребителите на настолни компютри, които ще могат да създават фонове и изображения за своите проекти и презентации

За да се създаде изображение с помощта на изкуствен интелект в Google Slides, първоначално трябва да се въведе текстова подкана. Потребителят може например да поиска от приложението да генерира изображение на пикник или абстрактна картина.

След въвеждането на подканата, той има възможност да избере един от следните стилове на визуализация: фотография, клипарт, фон или илюстрация. С натискането на бутона "Създаване", приложението ще генерира персонализирано изображение въз основа на параметрите, зададени в полетата за подкана и "Стил". От Google отбелязват, че може да отнеме до 20 секунди, докато персонализираното изображение бъде готово да влезе в презентацията.

Трябва да се отбележи, че Duet не е създаден да бъде чатбот, предлагащ отговори като приятелски асистент. Това предназначение остава ексклузивно за Bard - другия проект на Google, който също е базиран на AI. В бъдеще обаче се очаква Duet AI да разшири възможностите си, като започне да създава цели презентации в Google Slides, да генерира бележки от срещи в Meet, както и да обобщава дълги имейл кореспонденции в Gmail.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !