Google въведе ограничение за Drive и бързо го отмени

Стоян Ненов Последна промяна на 06 април 2023 в 08:49 325 0

Google Drive

Снимка Google

Google въведе ограничение за Drive и бързо го отмени

Google си навлече гнева на голяма част от бизнес клиентите си след като в края на миналата седмица изненадващо активира ограничение за облачната си услуга Drive. Само няколко дни по-късно интернет гигантът се отказа от идеята и отмени лимита, съобщава Ars technica.

В последните дни на март т.г. зачестиха сигналите от клиенти на Google Drive, които изведнъж получават съобщение, че трябва да изтрият файлове, за да качват нови дори и да са си платили за допълнително място. Оказва се, че промяната е активирана още преди около два месеца без предварително обявление от страна на Google.

Компанията е въвела лимит от 5 млн. създадени в Drive обекта за всеки клиент, независимо колко свободно място има в акаунта му. Първоначално говорител на Google казва, че промяната ще засегне много малък брой клиенти. Тя се въвежда с цел да се избегнат злоупотреби с услугата, които може да застрашат стабилността и сигурността на системата. Интернет гигантът първоначално е уверен, че повечето потребители няма да бъдат засегнати и те ще могат да продължат да използват Drive без проблеми.

Такива обаче имаше. В онлайн форума за докладване на проблеми в Drive се появиха все повече оплаквания. Голямата част от тях са от бизнес клиенти, които логично генерират голям брой файлове. Някои от тях съобщават, че целите им системи са се сринали поради невъзможността да се създават и качват нови файлове в Drive. Други просто са имали трудности със запазването на резервни копия докато не изтрият достатъчен брой файлове, за да слязат под лимита. В някои случаи обаче се е налагало да се трият над 2 млн. файла или да им се търси друго място за съхранение.

Недоволството бързо достигна до Google, особено след като сигналите придобиха публичност миналия петък. Няколко дни по-късно компанията обяви в Twitter, че се отказва от лимита и възстановява старото положение.

„Макар това да засегна малък брой хора, премахваме промяната и ще потърсим алтернативни подходи, за да гарантираме отлично изживяване за всички“, съобщава Google.

Основната критика към интернет гиганта остава липсата на предварителна комуникация за планирания лимит. Засегнатите потребители са разбрали за него едва, когато са получили предупреждение в профилите си, че трябва да изтриват файлове, за да изпълнят лимита. Много от тях също недоволстваха и в социалните мрежи, като критикуваха компанията за нарушение на доверието им и липса на предвидимост какво ще се случва с услугите.

Изглежда, че Google е подценила броя на потенциално засегнатите клиенти и как ще им се отрази случаят. Затова компанията допълва в Twitter, че „ако се налага да правим промени, ще ги комуникираме с потребителите предварително“.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !