Google се подготвя за спирането на браузър разширенията за стария Chrome Manifest V2

Стефан Николов Последна промяна на 30 септември 2022 в 12:32 910 0

Google Chrome

Снимка Google

Google Chrome

Google възнамерява след време да спре поддръжката на разширенията за браузъра Chrome, базирани на стария стандарт Manifest V2. Целта е да се накарат разработчиците да преминат към новия Manifest V3. Интернет гигантът публикува официална информация, че от месец юни 2023 г. в тестов режим ще започне изключването на разширенията от по-стария стандарт. Дотогава Google ще предоставя на разработчиците най-подробна информация за Manifest V3 и как да става неговото най-пълноценно използване.

Да напомним, че манифестът на Chrome определя възможностите и ресурсите, които се предоставят на разширенията. Новият манифест е разработен в рамките на инициативата за засилване на информационната безопасност, конфиденциалността и производителността на разширенията. Главната цел на направените промени е опростяване създаването на безопасни и високопроизводителни разширения, както и усложняване на възможността за създаването на небезопасни и бавни разширения.

Корпорацията започна тестовете на Manifest V3 през месец ноември 2019 г. в компилациите Chrome 80 Canary, а в редовните версии на браузъра манифестът бе интегриран от версия Chrome 88 и нагоре. През месец януари 2022 г. интернет магазинът на Chrome спря да приема новите разширения, базирани на Manifest V2.

Сега Google заявява, че от месец януари 2023 г. с излизането на Chrome 112 започва тестването на постепенното изключване поддръжката на Manifest V2 разширенията в каналите Canary, Dev и Beta. А през месец юни следващата година все още в тестов режим ще започне да изключва и поддръжката на Manifest V2 и при стандартните финални версии на Chrome.

Google уточни, че за бизнеса поддръжката на тези разширения ще продължи до месец януари 2024 г., като на същата дата от интернет магазина на Chrome ще бъдат премахнати всички разширения, базирани на стария Manifest V2.

Веднага след излизането си Manifest V3 бе остро разкритикуван, понеже ограничава блокирането на рекламите чрез API webRequest, който се използва от популярните разширения за блокиране на реклами, включително uBlock Origin и Ghostery. Но Google заявиха, че тези разширения са имали прекалено голям достъп до "потенциално конфиденциалната" информация на потребителите.

Интересно е, че Mozilla също заяви, че ще започне да използва Manifest V3 в своя уеб браузър Firefox, само че няма да се откаже от webRequest API, който значително ще намали възможностите на блокаторите на реклами.

Manifest V3 налага твърдо ограничение на максималния брой използвани филтри, като списъкът с правилата е ограничен до 30 хил. записа, което е съвсем недостатъчно, понеже само в списъка EasyList са включени над 42 хил. вида блокиране на реклами. Освен това, въпросният API не дава възможност за блокиране на големите мултимедийни елементи, няма как да се спре изпълнението на JavaScript чрез замяна на CSP директивите, няма как да се премахнат заглавията на текстовите бисквитки.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !