Google също ще предложи опция за откриване на следящи устройства в Android

Offnews Последна промяна на 31 март 2022 в 08:12 3300 0

Apple AirTag Unsplash

С увеличаването на броя на наличните устройства за проследяване на пазара, случаите на нежелано следене също се увеличиха. Apple вече полага усилия да предотврати това, а сега изглежда, че и Google е на път да се присъедини.

Нов доклад на 9to5Google сочи, че компанията работи върху изграждането на функция директно в Android, която ще позволи на потребителите да проверяват дали около тях няма неизвестни тракери. Докладът цитира, че са направени определени промени в изходния код на Play Services, което предполага, че Google изгражда такава рамка.

Промените включват множество низове, които съдържат “сигнали за непознато усторйство” и “уведомление за открит непознат маркер” в тях. В допълнение към тях, кодът препраща към Tile, Atag и неизвестен Tag Finder. Няма как да знаем дали функционалността ще позволи на потребителите просто да сканират за нежелани следящи устройства, или да направят нещо с тях, но ще има опция за позвъняване при идентифициране на устройството от Android.

Apple наскоро пусна приложението Tracker Detect за Android, след като установи, че AirTag са били използвани в много случаи за скрито проследяване. Въпреки това, приложението изисква да остане отворено и не работи във фонов режим. Предстоящата функция на Google ще поправи тази грешка.

Въпреки че всеки играч в тази област е предприел някакви промени, за да предотврати нежеланото проследяване с Bluetooth тракери, пространството е станало доста фрагментирано. Няма универсално решение, което можете да използвате. Google, Apple и други компания може би работят тихомълком, за да изградят такава рамка, която да позволи предлагането на просто и универсално решение за потребителите.

Виж още за:
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !