Google пуска AI асистент за писане, задвижван от Gemini Pro

Мария Иванова Последна промяна на 13 декември 2023 в 11:50 645 0

Gemini Pro бележки

Снимка Google

Google пуска AI асистент за писане, задвижван от Gemini Pro

Google продължава да разширява своята колекция от инструменти за изкуствен интелект с приложението за водене на бележки NotebookLM. Инструментът беше обявен още по време на конференцията I/O 2023 през май (под името Project Tailwind), а от днес вече е достъпен за всички пълнолетни потребители в САЩ.

Според публикация в блога на компанията, приложението не само става все по-достъпно, а и получава няколко нови функции. Основната актуализация е, че NotebookLM “започва” да използва модела Gemini Pro AI, “за да помогне при разбирането на документи”. Това означава, че инструментът може да анализира и интерпретира съдържанието на документи, което значително улеснява потребителите при обработката на информация.

Google описва NotebookLM като персонализиран асистент с изкуствен интелект, чиито умения включват водене на бележки, преформатиране, обобщаване на документи и др. Приложението се отличава със способността си да се справя с няколко задачи едновременно.

Ако например по време на работа трябва да преминете от писане към създаване на проект, NotebookLM може да ви помогне да преобразувате съдържанието си в различен формат. Така, вместо да губите време да въвеждате отново всички подробности в слайдовете на презентация, инструментът може да ви помогне да преформатирате работата си за секунди.

Сред функциите на NotebookLM са и посочване на ключови моменти в документи, отговаряне на въпроси относно източниците на информацията и др. Чреез този AI инструмент на Google, потребителите могат да трансформират бележките си в други видове документи като маркетингов сценарий, бюлетин, съдържание на имейл и др.

Освен това, Google продължава да подобрява NotebookLM, като разширява някои от ограниченията на приложението. Сега потребителите могат да включат до 20 източника в бележника си, всеки от които с до 200 000 думи.

Технологичният гигант разработва NotebookLM от дълго време, като започна тестването му с бета потребители през юли 2023 г. Първоначално, достъп до него е предоставен единствено на потребители, регистрирали се в програмата Project Tailwind, част от експерименталната лаборатория Google Labs.

Тогава основна демографска група на NotebookLM са студентите. И приложението е рекламирано именно като помощник за техните проекти и домашни. Днес Google иска да покаже на хората, че то може да прави много повече от това. В блога си компанията показва как инструментът може да се използва за изготвяне на маркетингов план или имейл бюлетин. Технологичният гигант не крие амбициите си да го направи полезен не само за студентите, а и за работещите хора и творците.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !