Google прави важни промени в начина, по който работят Android приложенията

Offnews Последна промяна на 02 април 2021 в 17:31 6053 0

google-play-store-1

Google вече няма да позволява на приложенията за Android да виждат какво друго е инсталирано на вашето устройство. От началото на следващия месец, приложенията за Android 11, които събират информация за други апликации, вече няма да са добре дошли в Play Store, според актуализацията на правилата на гиганта.

Обяснявайки своите аргументи, компанията посочва, че информацията за това, което е инсталирано на устройството е лична и трябва да си остане такава. Тя призовава разработчиците да актуализират своите приложения или да предоставят доказателства, че този тип данни са от съществено значение за функционалността им.

Ако например игра поиска разрешение да разгледа този списък, то това трябва да й бъде разрешено единствено, ако основната й функционалност или цел изискват по-широка видимост към информацията на потребителя, обяснява Google. Антивирусните приложения, файловите мениджъри и уеб браузъри по подразбиране са освободени от тази нова политика.

Приложенията за банкиране и цифровите портфейли ще получат временно разрешение, поради съображения за сигурност. Другите разработчици ще трябва да предоставят доказателства, че техните апликации не могат да функционират без тези данни.

Изброените от гигант случаи на невалидна употреба включват кога приложение може да работи с по-малка видимост и кога събира данни, само за да ги продаде. Освен да променят начина на работа на приложенията, разработчиците ще бъдат помолени да съобщят тези промени на своите потребители изрично, или ще бъдат наказани.

Виж още за:
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !