Google поставя търсенето в центъра на Android 14

Стоян Ненов Последна промяна на 26 септември 2023 в 18:16 256 0

Google

Снимка Daniel Romero/Unsplash

Google поставя търсенето в центъра на Android 14

Google се подготвя за официалното пускане на Android 14. Новата версия на най-популярната мобилна операционна система в света ще предложи доста дребни новости и известна промяна във фокуса на платформата. А именно да постави търсачката в центъра на вниманието, съобщава 9to5Google.

Разбира се, съвсем логично е Google да иска да привлече повече потребители и да увеличи използването на търсачката си през мобилните устройства. Според източниците на сайта, Pixel смартфоните ще са основната „арена“ за тези опити на Google и ако те се харесат от потребителите, може да намерят място и в смартфоните на други производители.

Интернет гигантът иска да обнови и преоткрие начините, по които хората използват търсачката му през мобилни устройства. През декември миналата година Pixel телефоните получиха първата по-голяма промяна в тази посока. „Изживяването“ на търсачката беше „обединено“, т.е. търсачката на началния екран и тази в „чекмеджето“ за приложения стана една и съща и обедини функциите за търсене в интернет, в самите приложения и файлове.

След това Google добави и още една по-малка, но практична новост: възможността потребителят да отиде директно на първия резултат в търсачката, като натисне Enter на клавиатурата. Това ускорява достигането желаната информация и допълнително увеличава битката между сайтовете кой да е на първо място.

Android 14 QPR1, т.е. първата тримесечна бета на платформата, ще надгради това с още дребни функции. Една от тях ще е поддръжка на управление с жест. Потребителят ще може да задържи пръста си над тънка линия в дъното на екрана. Това ще активира търсачката ще отвори допълнителния екран за въвеждане или изговаряне на ключовите думи. Не се изключва да има и други функции, тъй като бета версията не разкрива всичките възможности на жеста. Спекулира се, че чрез него може да се създаде и опция за бързо изпращане на снимка или скрийншот към Google Lens.

Подготвят се и други промени в търсачката на Pixel Launcher. Досега полето за търсене стоеше в горната част на екрана, когато се отвори „чекмеджето“ с приложения. В новата версия на Pixel Launcher, полето става част от виртуалната клавиатура и се показва, когато тя бъде отворена чрез натискане на бутона с логото на Google в долната част на екрана. Полето ще се показва над клавиатурата, като така ще е по-лесно за натискане и използване, смята компанията.

Засега тези новости са част само от бета версията на Android 14. Това означава, че те може да претърпят доста мащабна преработка или дори да бъдат отхвърлени напълно за крайната версия на платформата. Обикновено обаче функциите, които достигнат до бета тестове, стават част и от финалната версия, макар и с известни доработки. Засега Google не е обявила официална дата за дебют на готовия Android 14, но се очаква това да стане около пускането и на новите смартфони от серията Pixel, което е на 4-ти октомври т.г.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !