Google поправи иконките с кръгчета в новия Chrome

Стефан Николов Последна промяна на 09 октомври 2023 в 17:47 1050 0

Chrome circles

Снимка BluebirdWeep/Reddit

Google поправи иконките с кръгчета в новия Chrome

Може би сте забелязали, че напоследък около иконите на разделите в браузъра ви Chrome има кръгове, а самата иконка е по-малка и леко избледняла. На какво се дължи това и може ли да се върне обратно?

Според Google най-новата функция на Chrome за пестене на памет "автоматично освобождава паметта на разделите, които не сте използвали от известно време". Окръглените икони на табовете показват кои табове са неактивни в момента. За да ги направите отново активни, просто трябва да кликнете върху тях.

Много потребители ежедневно използват огромен брой табове (радели) и навярно много от нашите читатели правят същото. Някои от тези раздели си стоят там, докато не ни потрябват, а други биват напълно забравени, докато не решим, че е време да направим малка чистка. Междувременно всеки от тези раздели представлява уеб страница, а всяка от тези страници заема памет - така че, ако сме прекалено увлечени от събирането на раздели, това може осезателно да забави работата.

Изданието The Verge ни напомня, че това е дългогодишен проблем за браузъра Chrome, затова Google предложи решение - или поне подобрение. Функцията Memory Saver указва, че ако даден таб не се използва за определен период от време, той става неактивен и паметта, която би използвал, се освобождава. Можете да видите колко памет е освободена, като поставите курсора върху раздела.

Ако кликнете върху подобен раздел, той ще стане отново активен, въпреки че пълното му зареждане може да отнеме малко повече време в сравнение с обикновените активни раздели.

Ако това ви дразни, можете да изключите функцията за пестене на памет, като просто отидете на иконката с три точки в менюто в горния десен ъгъл на Chrome и изберете Настройки (Settings) > Ефективност (Performance) > Икономия на памет (Memory Saver). Можете да я изключите напълно или да я оставите включена и да си съставите списък със сайтовете, които искате да бъдат винаги активни.

Между другото, тази функция е нещо, което друг голям браузър, базиран на Chromium, Microsoft Edge, има от известно време. Ако сте потребител на Edge, можете да отидете в Settings (Настройки) > System and performance (Система и производителност) и в раздела, наречен Optimize Performance (Оптимизиране на производителността), можете да включите или изключите възможността за приспиване на неактивните табове, за избледняване на тези спящи табове и за избор на сайтовете, които винаги да остават активни.

И още, Google възнамерява допълнително да подобри Chrome, като въведе новата функция "Предварителен преглед на линковете". Тази функция, която в момента се разработва за десктоп компютрите, може значително да промени начина, по който потребителите взаимодействат с уеб съдържанието.

Функцията Link Preview дава възможност на потребителите да видят малък изскачащ прозорец на съответната уеб страница, когато курсорът премине през тях или просто за малко оставят курсора на мишката върху самия линк.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !