Google обновява потребителския интерфейс на едни от най-популярните си облачни приложения

Мария Иванова Последна промяна на 09 март 2023 в 10:07 607 0

Google Workspace

Снимка Google

Google обновява потребителския интерфейс на едни от най-популярните си “облачни” приложения

Технологичният гигант Google се готви да пусне нов потребителски интерфейс за някои от най-популярните си “облачни” приложения, сред които Drive, Docs, Sheets и Slides. Те все още работят по същия начин, както преди, но компанията съобщава в блога си, че скоро ще настъпят някои подобрения и допълнения, които имат за цел улесняване на използването им, както и подобряване на сътрудничеството и производителността.

Google посочва още, че новият дизайн ще постави акцент върху най-използваните инструменти във всяко приложение. Обновеният потребителски интерфейс ще отговаря на правилата на Material Design 3 - най-новата версия на системата за дизайн с отворен код на компанията.

Подобренията в Google Drive и Docs

През следващите няколко седмици в Google Drive ще бъде въведена лента с инструменти, която трябва да улесни споделянето, изтеглянето, преместването и изтриването на няколко файла наведнъж. Google добавя и опция за подобрено управление на файловете в диска, която включва възможности за филтрирането им по тип - документи, видеоклипове, PDF и .zip файлове и др.

Потребителите на популярното приложение за редактиране на документи ще получат достъп до хронометър, който може да бъде полезен, за всички, които се опитват да останат фокусирани за кратки периоди от време.

През следващите седмици в Docs ще се появят и емотикони, които могат да се използват за подчертаване или гласуване в полза на даден коментар. В приложението скоро ще бъде наличен и шаблон за покана за календар.

Важна промяна е, че най-новата информация за състоянието на документите (като например последна редакция и хронология на версиите) ще бъде достъпна през икона във формата на часовник, намираща се в горния десен ъгъл.

Актуализациите в Google Sheets

Потребителите на Sheets ще могат да визуализират връзка към Google Maps директно в приложението. Според Google функцията може да бъде полезна за дейности като логистично проследяване и планиране на събития.

Ще бъдат добавени и преки пътища за дати. С написването на @today, @yesterday, @tomorrow или @date потребителите ще могат бързо да добавят съответната дата, без да се налага да гледат календара си. Скоро ще бъде общодостъпна и опцията за добавяне на акции, взаимни фондове и валути чрез използване на функцията @-mention и въвеждане на име на компания, борсов код или валута.

Според Google всички тези визуални и интерактивни промени в дизайна ще помогнат на потребителите да работят по-бързо и ефективно, фокусирайки се върху най-често използваните инструменти в “облачните” приложения. IT гигантът съобщава още, че ще започне да пуска обновения потребителски интерфейс постепенно през следващите 15 дни и актуализациите ще са достъпни за всички потребители до 25 март.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !