Google най-накрая премахва неизвестния никому чат в Google Maps

Стефан Николов Последна промяна на 30 май 2024 в 20:08 2035 0

Google Maps

Снимка Henry Perks

Google най-накрая премахва неизвестния никому чат в Google Maps

Google прекратява една от своите услуги за изпращане на съобщения. Това е странната услуга „Google Business Messaging“ - основно клиент за незабавни съобщения, който е вграден в Google Maps. Ако търсите предприятие, участващо в в тази доста специална програма, в Google Maps или Google Search на телефона, основният ред бутони в картата на мястото ще гласи нещо като „Обаждане“, „Чат“, „Посоки“ и „Уебсайт“. Този бутон „Чат“ е услугата, за която става дума.

Той стартираше пълноценен интерфейс за изпращане на съобщения чрез приложението Google Maps и се очакваше предприятията да го използват за целите на обслужването на своите клиенти. Но тази неудачна стратегия за обмен на съобшения на Google караше хората да се шегуват с уж теоретичната услуга "Google Maps Messaging", но тя си съществува от години и ето, че сега се закрива.

Бари Шварц от Search Engine Land пръв забеляза имейлите за закриване, изпратени до участващите компании. В Google има две различни статии за спирането на „Google Business Profile Chat“ и „Google Business Messages“, които изглежда са просто едно и също нещо с различни имена. На 15 юли 2024 г. възможността за започване на нов чат ще бъде деактивирана, а на 31 юли 2024 г. и двете услуги ще бъдат спрени. Google дава възможност на предприятията да изтеглят предишните разговори в чата чрез Google Takeout.

Изданието Ars Technica уточнява, че тази функция е претърпяла много промени, така че е малко трудно да се проследи какво точно се случва с нея. Бутонът за съобщения в Google Maps стартира през 2017 г., когато щеше да се нарича „Google My Business Chat“. Тогава това все още не беше съвсем собствена услуга - бутонът за съобщения или щеше да стартира приложение за изпращане на SMS, или щеше да зареди в друг вече мъртъв продукт на Google за съобщения - Google Allo!

Първоначалната опция за SMS беше лесен начин за малките предприятия с един магазин, при които SMS-те са свързани с един физически телефон. Ако имате по-голям бизнес и искате да се заемете със задачата да обслужвате клиенти в множество магазини, в мащаба на Google Maps това ще представлява сложна дейност за няколко души. Бек-ендът на Google Allo (който сякаш беше движещата сила за създаването на този проект) ще ви позволи да разпределяте съобщенията към няколко души. При стартирането на тази функция обаче Allo беше навлязъл в своята 2,5-годишна експлоатация, така че нещата трябваше да се променят съвсем скоро преди датата на спиране на Allo през 2019 г.

Съзнавайки, че до обявяването на кончината на Allo остава един месец, през ноември 2018 г. Google започна да превръща Maps в своя собствена самостоятелна услуга за изпращане на съобщения. Преди това тя винаги стартираше външно приложение (SMS или Allo), но с тази актуализация от 2018 г. Maps получи собствен потребителски интерфейс за незабавни съобщения, вграден директно в приложението. Messages стана елемент от най-високо ниво в навигационното меню и вече не беше необходимо приложение от трета страна. От страна на бизнеса, новото приложение „Google My Business“ щеше да бъде новият интерфейс за обслужване на клиенти за всички тези многобройни съобщения. Закриването на Allo през 2019 г. деактивира възможността за използване на SMS за малкия бизнес. И по този начин Google Maps остана най-новата услуга за обмен на съобщения.

Всичко стана толкова объркано, потребителите и бизнесът не бяха доволни и не използваха тази възможност, така че съвсем не е за учудване, че Google премахва услугата за изпращане на съобщения в Google Maps.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !