Google Maps получи три нови функции за приключенци

Стоян Ненов Последна промяна на 28 юли 2022 в 11:17 2100 0

Google Maps Immersive View

Снимка Google

Google Maps Immersive View

Google обяви, че популярната услуга за карти и навигация Google Maps получава три нови функции. Те са насочени към почитателите на пътуванията и ще направят новото им пътешествие по-интересно и да премине по-гладко. Първата новост ще помогне на туристите да „изживеят глобалните забележителности по изцяло нов начин“. Смелото заявление на Google е за функция, която ще предложи фотореалистични въздушни гледки на близо 100 от най-популярните световни забележителности. Включени са популярни дестинации от най-големите градове и Google казва, че това е само първата стъпка към създаването на нов режим на Maps, който ще съчетава милиарди снимки от Street View, сателити и от самолети.

За новата функция компанията казва, че тя ще позволи на потребителя да „разгледа“ избраните от него забележителности отблизо директно в приложението и да прецени дали иска да ги види и на живо и да ги добави към плановете си. Въпросните триизмерни модели са в секцията Photos на дадената забележителност, когато бъде потърсена през търсачката на приложението. Тази функция вече се разпространява към всички потребители в целия свят, които използват приложението на Maps за Android или iOS. Тя беше представена на събитието за разработчици на Google I/O преди два месеца.

Възможно е скоро да видим подобни изгледи и от България, като самолети на Google ще летят над страната с цел заснемането на различни обекти. Родината ни е предпочитана дестинация за технологичния гигант в региона, когато става дума за развитие на функционалностите на Maps приложението.

За велосипедистите

Google казва, че през последните няколко месеца колоезденето се е увеличило с над 40% по целия свят. Компанията посочва две основни причини – по-топлото време и високите цени на горивата. Затова тя има нова услуга за велосипедистите, като тя е основана на 12-те години опит на Maps да предлага навигация за колоездачи.

Сега потребителите ще получават още повече подробности за различните варианти на маршрути, които могат да изберат, когато въвеждат дестинацията си в приложението. Това ще включва колко изкачване има, вероятност за по-натоварен трафик, наличие на стръмни наклони или стъпала. Постепенно ще се добавят и още повече подробности включително дали дадена улица е голям булевард или малка алея. Всичко това ще помогне на велосипедиста да избере най-подходящия за него маршрут на базата на повече реалните условия, а не само на дистанцията. Наличността на тази услуга ще се появява постепенно през следващите седмици в градовете, които вече предлагат насоки за велосипедисти.

По-голяма безопасност

Google Maps може не само да помага на потребителя да пристигне до избраното място, но и да му помогне да се чувства по-сигурен. Приложението получава нови, по-лесни функции за споделяне на местоположението с приятели. То може да се използва за даване на сигнал, че човек е пристигнал, за да могат близките да са спокойни. Също така може да улесни срещите. Google дава за пример група приятели, които искат да отидат на концерт. Те могат да споделят местоположението си едни с други и така да се намерят по-лесно.

Друг вариант е функцията да се използва за автоматично изпращане на известия, когато потребителят пристигне на дадено място. Например при завръщане в хижата.

Google бързо уточнява, че споделянето на местоположението може да се прави само след като потребителят изрично е избрал хората, чийто профил да може да получава тези известия. Също така той ще получава чести известия и дори имейли, които да му напомнят, че е споделил местоположението си с дадени хора и може да продължи функцията или да я спре по всяко време.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !