Google изненадващо въведе ограничение за броя файлове в Drive

Павлин Луканов Последна промяна на 03 април 2023 в 11:38 569 0

Google Drive

Снимка Google

Google изненадващо въведе ограничение за броя файлове в Drive

Google Drive е една от най-големите облачни платформи за съхранение на файлове, като тя включва и множество възможности за работа с тях. Има разбира се и интеграция с някои от останалите основни продукти на компанията, което прави платформата логичен избор за много потребители.

Сега обаче се появиха данни за това, че Google въвежда изненадващо ограничение за броя файлове, които са позволени за един акаунт в Google Drive. Без предупреждение потребителите с файлове над наложения лимит вече нямат възможност за качване на нови, докато не премахнат съответния брой качени елементи.

Първите индикации за тази промяна са от февруари, като още тогава някои потребители са били засегнати. През март грешката, която се появява в такива ситуации гласи, че ограничението е до 5 млн. файлове. Два месеца след първоначалните индикации Google все още нямаше официално обявена позиция.

Сега от компанията споделят пред Arstechnica, че наистина има лимит от 5 млн. файлове, като не става дума за бъг. Целта на ограничението е да се предотврати злоупотребите със системата, което да доведе до проблеми със сигурността и стабилността. От Google добавят, че лимитът не засяга преобладаващата част от потребителите. Това разбира се е нормално, тъй като повечето потребители не натрупват подобно количество файлове в облачните си акаунти.

Интересно е да отбележим, че Google продава пространство за съхранение на потребителите, както за индивидуални акаунти чрез Google One, така и за бизнеса с Google Workspace. Максималното пространство в Google One е 30TB на потребител, а Google Workspace има и предложения с 5TB, но и „Enterprise“ план, който е с обещанието за пространство без ограничения.

От новия тип ограничения обаче са засегнати всички, включително индивидуални и корпоративни потребители. Иначе Google Drive има лимит за споделяне на до 400 000 файла, което обаче се заобикаля лесно чрез спиране на споделянето. В случая трябва да изтриете бройката, която е над лимита. Най-неприятното е, че от компанията не са посочили новото ограничение където и да е въпреки, че го прилагат от два месеца. Няма и инструменти, които да посочват дали акаунтът ви е близо до ограничението, което може да доведе до неприятни последствия, като временно спиране на работните процеси.

Любопитно е, че 5 млн. файла с размер 4KB заемат около 20GB пространство, което е далеч от ограничението на облачната услуга по отношение на облачния сторидж. На теория в 30TB можете да съхранявате милиарди файлове. За съжаление обаче от компанията са решили да въведат новото ограничение и то без известие.

Доста вероятно е след като новото ограничение придоби популярност, от Google да добавят информация за него и към данните за различните си планове. Полезно би било също така да има известия при наближаване на лимита, както и лесен начин за следене на това. Иначе отново трябва да споменем, че много малък брой потребители ще бъдат засегнати от тази промяна.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !