Google добавя още функции за Android и Wears OS

Стоян Ненов Последна промяна на 28 февруари 2023 в 13:09 614 0

Google Wear OS update

Снимка Google

Google добавя още функции за Android и Wears OS

Google използва участието си на Световния мобилен конгрес (MWC) в Барселона тази година, за да представи няколко нови функции за Android и Wear OS. Интернет гигантът обърна внимание и на множеството партньорства, както и някои промени в начина на актуализиране на Android.

Изпращането на ъпдейти към платформата винаги е било едно от слабите ѝ места. Производителите имат доста различни виждания за темпото на изпращане на актуализациите. Затова с времето Google се опитва да уеднакви процеса и да направи така, че да може да инсталира поне някои от по-леките актуализации от разстояние за всички устройства, без да се налага да чака производителите.

Google казва, че чрез този метод през 2022 г. е инсталирала над половината от актуализациите за Android за устройства дори и с доста по-стари версии на платформата (до Android 6). Новите функции също ще са налични за и за голяма част от по-старите версии.

Първата новост е за приложението Google Keep. То ще получи нов уиджет за началния екран на телефона. Чрез него потребителят ще може да въвежда т.нар. to-do списъци със задачи за деня, например какво да купи от магазина. Ще има селекция от готови шаблони, които да се попълнят и ще могат да се „отмятат“ елементи в списъка директно в уиджета. Приложението ще поддържа и водене на бележки (анотации) върху PDF документи, както и маркиране на важен текст.

За притежателите на смарт часовници с Wear OS ще има и още новости. Google Keep ще може да се синхронизира по-лесно с тях, включително и ще получи опция за директно въвеждане на to-do списък с гласова команда през часовника.

Android ще получи и подобрения при функцията Fast Pair. Тя ще може автоматично да свързва вече сдвоени със смартфона Bluetooth слушалки и с Chromebook лаптопа на потребителя. Самият Chromebook също ще получи съвместимост с Fast Pair за бързо свързване с такива слушалки с един клик.

Приложението Google Meet пък ще предложи подобрена изолация на околния шум по време на гласови разговори. Системата ще може да филтрира неприятни звуци, като ще е съвместима с „повече Android устройства“, но Google засега не уточнява кои ще са те.

Вградената клавиатура Gboard на Android ще предложи няколко нови емоджита. Те ще могат да се комбинират по различен начин чрез функцията Emoji Kitchen. Това ще позволи на потребителя да създаде свои комбинации от емоджита, които да споделя като стикери в чат приложенията. Дори и анимациите при плащания с Google Wallet ще бъдат обновени и „по-забавни“.

Използващите браузъра Chrome през Android ще могат да въведат размер на шрифта по подразбиране за всички сайтове. Така няма да се налага всеки път да го пренастройват по отделно. Chrome ще има и по-лесни интерактивни контроли за управление на различните елементи.

И накрая, устройствата с Wear OS 3 или по-нова ще получат и два нови режима за звук и изображения. Те са насочени към потребителите, които имат нужда от функции за достъпност. Например моно аудио може да намали дезориентацията, а режимите за дисплея може да коригират цветовете или да са чернобели.

Google казва, че новите функции за Android и iOS ще бъдат пускани постепенно през следващите дни.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !