Google добавя функционалности с изкуствен интелект към Gmail и Docs

Павлин Луканов Последна промяна на 16 март 2023 в 10:34 392 0

Google AI in Docs

Снимка Google

Google добавя функционалности с изкуствен интелект към Gmail и Docs

След експлозивната популярност, която доби Chat GPT, големите технологични компании започнаха надпревара за вграждане на решения с Изкуствен Интелект (AI) в продуктите си. Сега Google обяви, че добавя разнообразни функционалности за генериране на съдържание чрез ИИ в разнообразни приложения част от Workspace, включително Google Docs, Gmail, Sheets и Slides.

Сред тях са нови начини за създаване, резюмиране и брейнсторм на текст с AI в Google Docs, опцията за създаване на цели мейли в Gmail на база на кратки насоки, както и възможността за създаване на изображения и видео, с които да се илюстрират презентации в Slides. Всичко това показва желанието на Google да наваксва изоставането в това отношение от Microsoft.

В края на миналата година се появиха данни за това, че е бил обявен своеобразен „код червено“ за необходимостта от спешни мерки по добавянето на AI  инструменти в продуктите на компанията. Google обаче изглежда изпреварва нещата като само едва инструментите за писане с AI  в Docs и Gmail ще са налични този месец и то за ограничена група тестови потребители в САЩ. От компанията споделят, че по-късно през годината новостите ще са достъпни за всички.

В бъдеще ще можете да очаквате създаване на чернови, отговори, резюмиране и приоритизиране в Gmail. В Docs ще има проверка на текст, писане, пренаписване и брейнсторм. В Slides ще се генерират автоматично звукови, видео и звукови добавки. По отношение на Sheets се планира анализ на сурови данни, генериране на формули и т.н. Има и по-малки добавки в Meet и Chat.

От всички нови добавки, най-полезни изглежда ще са писането и генериране на идеи с AI в Docs и Gmail. В демо споделено от компанията се вижда как потребител дава заявка „Help me write“ и след това задава конкретно запитване „Job post for a regional sales rep“. Системата с ИИ след това изпълва изискването в рамките на секунди.

Подобна функционалност ще позволява на потребителите да преписват текст или да го разширяват. Така може да зададете няколко насоки за работна среща, а след това Google Docs може да разшири заявката в подобрено резюме, като специфичният тон се задава ръчно. Google също така демонстрира възможностите на AI да напише персонализирани маркетингови съобщения за клиенти, превръщайки точки в цял мейл и резюмирайки съдържанието.

Има индикации за това, че Microsoft подготвя подобни функционалности за пакета си от приложения Office. Двете компании изглежда вече се конкурират активно в сферата на инструментите за офис продуктивност, като навлизането на AI ускорява този процес. Предстои да видим как ще бъдат избегнати предизвикателствата с някои неточности при генерирането на текст от решенията с изкуствен интелект, което е подводен камък за тези системи.

По отношение на работните текстове и мейли, дори малки пропуски или неточности могат да имат големи последствия. Затова трябва да се подхожда внимателно при използването им за отговорни дейности.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !