Google дава още един шанс на таблетите с Android 12L

Offnews Последна промяна на 28 октомври 2021 в 07:26 146 0

android 12 l

Google разкри нова версия на Android, която е предназначена за по-големи екрани като таблети и сгъваеми устройства. Тя се нарича Android 12L и всъщност е просто набор от нови функции за съществуващата ОС, оптимизирани за големи екрани.

Визуализацията й за разработчици вече е достъпна като SDK на сайта на Google, така че създатерите на приложения да могат да започнат да използват някои от новите функции, което трябва да осигурят по-добро изживяване на устройства с големи екрани. Публичната версия на 12L ще пристигне в началото на следващата година, навреме за следващата вълна таблети и сгъваеми устройства, посочва компанията, допълвайки, че визуализацията скоро ще бъде пусната за Lenovo P12 Pro.

Докато Android вече поддържа нещо като изживяване с няколко прозорци, все още има области от интерфейса, което се чувстват по-скоро раздути като версия на телефонната операционна система, а не нещо, което използва по-добре по-голямото пространство. Едно от нещата, идващи с Android 12L е оформление с две колони за уведомителната лента и заключващия екран, когато системата открие, че дисплеят е широк над 600 dps. Google посочва, че други системни повърхности и приложениясъщо ще приемат този вид, въпреки че не уточнява кои.

Android 12L ще включва и лента за задачите в долната част на големите екрани, която ще ви позволи по-лесно да отваряте приложения. Това ще опрости и процеса на стартиране на нещо в режим разделен екран, като просто плъзнете и пуснете иконата от лентата за задачи. Google позволява на всички приложения да работят на разделен екран, независимо дали могат да променят размера си.

От козметична гледна точка Google добавя инструмети, които позволяват на разработчиците да правят приложенията си да изглеждат добре в различни прозорци или изгледи. Те ще могат да използват персонализиране цветове или обработка на пощенските кутии, да прилагат персонализирани заоблени ъгли и да коригират позицията на вградените прозорци.

Всички тези функции вече са достъпни във визуализацията за разработчици, но има и промени, за които те трябва да кандидатстват, за да получат. Google препоръчва на разработчиците да създават версии на своя потребителски интерфейс, съобразени с класа на размера на прозореца за всяко устройство и добавя референтни устройства за програмистите, за да виждат оформлението им на телефони, таблети, по-големи вътрешни дисплеи на сгъваеми устройства и настолни компютри.

За сгъваемите устройства Android 12L ще предложи API, което ще позволи на разработчиците да информират своите приложения за панти или други граници и да ги използват като естествени разделители. Това означава, че когато се поддържа, ще можете да използвате приложение като Kindle и да го накарате да показва оформление с две колони на сгъваемо устройство и да се разшири до цял екран, когато отворите телефона си напълно.

Google добавя и начини да улесни възприемането на това от разработчиците с нов инструмент за вграждане на активност и други актуализации в библиотека на Jetpack Window Manager. Интерфейсът ще е обратно съвместим, така че тези, които използват по-стари версии на Android, все още ще могат да ползват приложения, оптимизирани за Android 12L.

Компанията пуска и собствена система за проектиране Material You към Jetpack Compose, така че разработчиците да могат да добавят възможности за адаптивно темиране на своите приложения. Това означава, че когато се поддържат, приложения от трети страни ще могат да приемат цветовата схема, която Google извлича от ваш тапет, а бутоните и нюансите на менюто ще отразяват палитрата за по-добър вид в Android 12L.

И накрая, за да мотивира разработчиците да оптимизират своите апликации за Android 12L, компанията актуализира Play Store така, че да проверява всяко приложение спрямо нейните насоки за качество за голям екран и това да се отразява в класирането му в търсачката. Собствениците на големи устройства пък ще бъдат информирани с известия на страницата на Play Store, че дадено приложение не е оптимизирано за 12L.

Виж още за:
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !