Google Chrome вече предлага подобрена защита в реално време срещу зловредни сайтове

Павлин Луканов Последна промяна на 17 март 2024 в 11:56 238 0

Chrome

Снимка Google

Новата функционалност скрива посетените адреси (URL) и вече е налична в стандартния режим по подразбиране на Safe Browsing в Chrome

Google добавя защита в реално време при браузинг с Chrome, която по данни на компанията би трябвало да добави повече сигурност за личните данни на потребителите. Новата функционалност скрива посетените адреси (URL) и вече е налична в стандартния режим по подразбиране на Safe Browsing в Chrome.

От години опцията Safe Browsing добавя потенциално опасните адреси към списък, който Google съхранява на потребителските устройства. При всяко посещение на сайт Google прави проверка в списъка и ако той е там се получава съответното предупреждение. Проблемът е, че Google обновява локално съхраняваните данни веднъж на 30 до 60 минути. Имайки предвид, че повечето опасни сайтове съществуват под 10 минути, има вероятност някой от тях да мине под радара.

Опцията по избор в Safe Browsing, за режим на подсилена защита (Enhanced protection) се справя с този проблем като използва база с данни от сървърна страна, която прихваща опасните адреси доста по-бързо и в реално време. Все пак в този случай обаче потребителите трябва да предоставят повече данни на Google и затова опцията е по избор.

Според Google новата версия на Safe Browsing решава този проблем с API, който скрива адресите на посетени сайтове от Google. Сега от компанията споделят, че ще проверяват в реално време за сайтове, които не са открити в базата с данни и след това ще изпраща криптирана версия на адресите към независимо поддържаните сървъри на Fastly.

От Google споделят още, че сървърът за лични данни след това премахва потенциални индикатори, които могат да бъдат използвани за разпознаване на потребителите, като IP адреси например. След това адресите се изпращат към базата с данни от сървърна страна на Safe Browsing през TLS връзка, която миксира изискването с тези изпратени от други потребители с Chrome.

След това Safe Browsing ще може да декриптира URL адреса към пълната му хеш форма, която все още скрива самия URL, и да го провери в списъка. Ако бъде открито съвпадение, криптираният хаш ще бъде изпратен към Google, а след това компанията ще предупреждава потребителите.

В резултат на целия този процес, според Google браузинг активността на потребителите ще остане лична. Никой в процеса няма да има достъп до IP адреса, но ще е възможно блокирането на 25% повече опити за фишинг. Enhanced версията предлага по-засилена защита чрез изкуствен интелект, блокиращ атаки, дълбоко сканиране на файлове и др. Новата опция за проверка в реално време за режим Standard вече е налична в настолната версия на Chrome и iOS, а по-късно през месеца ще достигне и до Android.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !