Google Bard вече ще може да отговаря и на въпроси в личния Gmail и документи

Стоян Ненов Последна промяна на 21 септември 2023 в 12:45 265 0

Google Bard

Снимка Google

Google Bard

Чатботът Bard на Google вече няма да използва само информация от интернет, за да отговаря на въпросите на потребителя. Той ще може да сканира и неговия личен Gmail, документи и файлове в Google Drive, съобщава The Verge.

Това са част от новите възможности на Bard след последния ъпдейт на чатбота. Идеята е така той да стане още по-практичен. Потребителят например ще може да поиска от Bard да му направи резюме от дадена „нишка“ разменени имейли, както и да прегледа и резюмира конкретен документ и да изведе най-важните акценти от него.

Google нарича новите възможности „разширения“, като дава няколко за пример и казва, че те могат да бъдат най-различни. Потребителят може да каже на Bard да му намери конкретна част от разговор, имейли и т.н., вместо сам да сортира множество писма. Също така Bard може да прави диаграми или други графики с информацията в имейлите, в зависимост от указанията.

Друга възможност е да се поиска от бота да направи график с предложения за пътуване на базата на наличните в имейла резервации за самолети, хотели и т.н. Уловката е, че повечето от тези екстри засега са налични само на английски език.

Остава и как Bard ще гарантира сигурността на данните, до които ще има достъп. Google казва, че личната информация няма да се използва от бота за обучение на публичния модел. Тя няма да бъде предавана и на модератори за преглед. Функцията ще е деактивирана по подразбиране, като ботът ще пита изрично дали да я активира при заявка. След това потребителят може да я деактивира отново по всяко време.

Пред The Verge продуктовият ръководител на Bard Джак Кравцик казва, че потребителят може да използва функцията по два начина. Първата е с командата @mail, която се въвежда в началото на въпроса. А другата е чрез стандартен въпрос тип: „Може ли да провериш в имейла ми информацията за предстоящите ми полети“.

Google казва, че разширенията ще са съвместими и с другите ѝ услуги. В това число влизат Maps, YouTube, Google Flights. Тези трите ще са активирани по подразбиране.

„Причината да започнем с този експеримент е, защото за пръв подобен езиков модел е наистина интегриран с личните ви данни. Искаме да сме сигурни, че ще го направим както трябва“, казва Кравцик. Той допълва, че Google планира по-натам да направи тази функционалност достъпна и за услуги на трети лица.

Други новости за Bard са възможност за проверка на верността на отговорите. Ще бъде добавен бутон Google It, който ще позволява на потребителя да потърси веднага информация в Google по въпроса, за да е сигурен, че е получил най-точния отговор. Самият бот също ще помага, като ще оцвети информацията в зелено, когато е намерил потвърждение и в оранжево, ако не е успял да открие такова. Ще има и възможност за продължение на разговори по зададени въпроси, включително и такива от други потребители. Функциите вече са налични в Bard.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !