Getty Images представи AI генератор на изображения обучен със своята база данни

Стефан Николов Последна промяна на 27 септември 2023 в 16:57 253 0

Getty

Снимка Getty Images

Getty Images представи AI генератор на изображения обучен със своята база данни

След като в продължение на над една година усилено се занимаваше с изкуствения интелект, един от най-големите сайтове за стокови изображения - Getty Images - ще позволи на своите потребители да започнат да създават собствени изображения с помощта на фирмения изкуствен интелект на Getty , което може да бъде направено директно в сайта на компанията. Getty обещава, че на потребителите няма да се налага да се притесняват за всички тези неудобни въпроси, свързани с авторските права, тъй като изкуственият интелект се обучава единствено върху собствените ѝ изображения.

В началото на тази седмица компанията обяви, че първият ѝ генератор на изображения с изкуствен интелект е на разположение и може да се използва безплатно от редовните клиенти на Getty. Компанията използва модела Edify AI - един от корпоративните инструменти за изкуствен интелект на облачната услуга Nvidia Picasso, създадена по-рано тази година. Тази система е обучена върху всички изображения на партньорите на Getty, дори и с помощта на по-скъпото премиум съдържание. Всяко изображение, което потребителите генерират, е снабдено с типов безплатен лиценз. Създадените изображения не се добавят обратно в стоковата библиотека на Getty.

При създаването на AI изображенията потребителите имат възможност да избират между няколко различни съотношения на страните, както и различни филтри, които могат да се видят в повечето подобни приложения за редактиране на изображения. Има и инструмент за създаване на предложения, който разделя всяко предложение на тема, глагол и общо описание.

Не много отдавна Getty Images заяви на своите автори, че няма да приема никакви изображения, които са създадени с помощта на изкуствен интелект. Getty е особено загрижена за авторските права върху собствените си изображения, като се позовава на "отворените въпроси по отношение на авторските права върху резултатите от тези модели", както и на "нерешените въпроси за правата по отношение на основните изображения и метаданни, използвани за обучението на тези модели".

Оттогава насам редица други услуги за създаване на изображения, включително Shutterstock и Adobe Stock, създадоха свои собствени инструменти за генериране на изображения с помощта на изкуствен интелект. Инструментът на Shutterstocks е изграден на базата на модела DALL-E на OpenAI, а наборът от данни, използван за обучението на изкуствения интелект, е лицензиран от служителите на Shutterstock.

В съобщение за медиите Грант Фархол, главен продуктов директор на Getty, заяви, че са "дочули както възторг, така и колебание" от страна на клиентите относно изображенията с изкуствен интелект и че компанията се е опитала да бъде "целенасочена" по отношение на начина, по който въвежда новия си инструмент.

На въпрос на GIZMODO дали този нов изкуствен интелект ще повлияе на съдебното дело Getty отговаря: "Stability AI е обучавал моделите си със съдържание без да иска съгласие от притежателите на авторски права. Ние обучихме нашия модел с творческо съдържание, за което има лиценз и авторите ще бъдат съответно компенсирани. Инструментите и услугите на генеративния AI трябва да бъдат прозрачни по отношение на данните, които се използват за обучение, както и на резултатите, които са получени с помощта на генеративния AI".

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !