Ето кои са новите функции в публичната бета на iOS 16

Стоян Ненов Последна промяна на 12 юли 2022 в 12:57 2010 0

Apple iOS 16 WWDC 2022

Снимка Apple

Apple iOS 16

Apple напредва с разработката на iOS 16, като компанията пусна публичната бета версия на новата платформа. Чрез нея разработчици и почитатели на Apple могат да се запознаят с новостите в операционната система и да помогнат за тестването ѝ. Това е и първата възможност да видим част от новите функции, които ще предложи новото поколение на iOS, съобщава CNET. Към тях добавяме локализация на платформата на български език - екстра, която родните потребители чакат от години да добави Apple.

iOS 16 ще направи официален дебют заедно с iPhone 14 през септември т.г. Очаква се още същия месец операционната система да бъде пусната и за по-старите модели на телефона от iPhone 8 и нагоре. Ето и някои от новостите, които са в бета версията:

Редакция и отмяна на изпратени съобщения

Най-сетне потребителите на Messages ще могат да редактират грешки в изпратените съобщения. Също така ще могат директно да отменят и изтриват последното изпратено съобщение. Например, ако погрешка изпратят недовършено съобщение или променят мнението си. Единственото условие това да стане бързо след изпращането и съобщението да не е прочетено от получателя.

Съобщенията ще имат етикет, че са редактирани, така че получателите да са наясно и с този факт. Ще има и опция за маркиране на съобщения като непрочетени за по-късно връщане към тях.

Персонализиране на заключения екран

Притежателите на iPhone най-сетне ще имат възможността да персонализират заключения екран на телефона. Няма да има много опции, но все пак е добро начало. Потребителят може да променя цветовете на буквите, както и да се смени самият шрифт.

Ще могат да се добавят и уиджети на самия заключен екран, които показват основна информация като температура, календар, ниво на заряд на слушалките, дневна активност и др. Потребителите ще имат възможност и да си направят няколко различни заключени екрана и да ги сменят по всяко време, както и автоматична смяна на снимките на фона.

По-добри нотификации

iOS 16 ще управлява известията по-добре. Те ще се подреждат във вертикална въртележка за по-лесно преглеждане. Освен това известията от едно приложение ще се обединяват на едно място.

Създателите на приложения ще могат да се възползват и от функцията Live Activities. Тя ще позволява изобразяването на динамични известия, които да променят съдържанието си в реално време. Например резултат от мач, прогрес на тренировка и др.

По-удобна сигурност

Киберсигурността обикновено се асоциира с ограничения. Apple се опитва да промени това с услугата Private Access Tokens. Това ще са собствени токени на iOS 16, чрез които потребителите ще могат да заобикалят досадните CAPTCHA проверки за ботове при влизане профилите.

Тези токени ще гарантират, че става дума за реален потребител (без да може той да бъде идентифициран) и ще пестят време. Уловката обаче е, че даденият уебсайт също трябва да поддържа технологията.

Защита за пострадали

Хората, които са в проблемни връзки с партньорите си или са жертви на домашен тормоз или насилие, ще могат да използват функцията Safety Check. Чрез нея те ще могат по-лесно да проверяват кой има достъп до данните им, включително пароли, съобщения и други приложения и съответно да ограничават това.

iOS 16 ще предложи и още новости, включително и в системните приложения. Част от тях ще бъдат добавяни постепенно през следващите месеци.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !