Догодина Google слага край на отделното приложение Street View

Павлин Луканов Последна промяна на 02 ноември 2022 в 15:09 913 0

Google Street View mobile app

Снимка Google

Отделното мобилно приложение на Google Street View

През годините практиката на Google да закрива непопулярни услуги и приложения ни е добра известна. Компанията постоянно пробва да наложи някои нови функционалности и решения, но те не винаги биват възприемани от потребителите.
Поредният пример в тази насока е отделното приложение Street View за Android, което няма да е достъпно.Функционалността обаче остава вградена в Google Maps. Самата идея за съществуването на отделно приложение и без това изглеждаше не особено логична или практична за масовия потребител.

Чрез Street View получавате 360-градусов изглед на доста улици в различни краища на планетата, като така можете да се подготвите за следващото пътуване или просто да разгледате непознати кътчета от света. И докато Google Maps предлага тази функционалност от дълго време насам, отделното приложение беше насочено към хората, които искат да използват конкретно само нея.

През него имаше и възможност за добавяне на собствени 360-градусови кадри от потребители. Все пак такава опция обаче съществува и през уеб, което почти изцяло обезсмисля поддръжката на отделното приложение. С най-новата версия на Street View (2.0.0.484371618) Google подготвя редица известия за спиране на приложението. Те все още не са видими, но екипът на 9To5Google е успял да ги активира.

Благодарение на това научаваме, че приложението е настроено да спре да функционира на 31 март 2023 г. Потребителите се приканват да използват Google Maps или Street View Studio. Все пак има една функционалност, която изчезва изцяло, Photo Paths. Чрез нея е възможно качването на 2D изображения на път или пътека, които не са документирани от Street View. За разлика от останалите функционалности, тя не е налична в Google Maps и ори през уеб.

Това обаче не е единственото решение, което си отива. Google официално спира достъпа и до услугата Hangouts, която предоставяше възможност за чат и разговори. Отделното приложение беше спряно през юли, като то е заменено от Google Chat, което е вградено и в Gmail. Сега и последната версия на Hangouts, през уеб, изчезва като потребителите се пренасочват към Chat on Web.

От компанията посочват, че Chat предлага повече възможности за комуникация, като някои от тях не са били налични в Hangouts. Така например потребителите могат да редактират Docs, Slides или Sheets, а освен това е възможна и съвместна работа на екипи. Освен това, тъй като услугата е вградена в Gmail, е възможен лесен достъп до мейл разговорите без напускане на прозореца.

Иначе като цяло процесът по създаване и извеждане от експлоатация на приложения и услуги е неизбежен. Той е и доста динамичен, което е в тон с развитието на целия технологичен сектор като се влияе значително от потребителския интерес, но и чистата полза от съответното решение. Със сигурност загубата на тези две решения не е критична, като те почти изцяло се наследяват от други приложения и услуги.

Бъдещето ще покаже кои ще са следващите нови разработки, които ще въведе компанията, а и кои ще бъдат „пенсионирани“.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !