Доброслав Димитров от БАСКОМ за ChatGPT: Никога до сега човечеството не е успявало да умножи способността си за мислене

Александър Александров Последна промяна на 14 май 2023 в 15:45 3480 2

Доброслав Димитров
Доброслав Димитров

* Професионалистите от много области могат от утре да бъдат десет пъти по-ефективни, а в някои професии – дори сто пъти, благодарение на изкуствения интелект

* Единственото сравнение, което е валидно, е с когнитивната революция преди откриването на огъня. Но този път промяната е извън нас. Ние самите и нашите мозъци не сме направили еволюционен скок.

* Съревнованието е на глобално ниво. Всички в момента се изправяме пред една огромна конкуренция от целия свят и ако ние не се възползваме от тези инструменти, е необходимо само 10% от китайците да се възползват, за да ни извадят от бизнеса.

* GPT е един личен асистент на всеки човек, който е до него през цялото време.

* Професиите, които не са заплашени, са тези, които са силно зависими от човешкия контакт, тъй като машината не може да проявява емпатия.

* Досега всички индустриални революции са автоматизирали физическия труд, а сега имаме автоматизация на умствения процес.

Тези и други интересни изводи за навлизането на изкуствения интелект разказва Доброслав Димитров, съосновател на Imperia Online и председател на Управителния съвет на Българската асоциация на софтуерните компании БАСКОМ в интервю за Pixelmedia.bg

Въпросите зададе Александър Александров

Въпрос: В съобщение до медиите БАСКОМ обяви, че в рамките на шест месеца предстоят много сериозни промени заради изкуствения интелект, които ще обхванат цялото общество. Какво имате предвид?

Отговор: Промени ще има в абсолютно всяко едно естество. Не става въпрос за някакъв конкретен шестмесечен срок. Промените се случват всеки ден и с огромна скорост. Това, което можем да предположим с висока степен на увереност е, че те ще произведат една колосална промяна с натрупване в следващите шест, девет най-много дванадесет месеца. Така че всеки ден забавяне ще усложни задачата за наваксване след това.

Въпрос: Какво можем да направим в това отношение – да се научим да работим с ChatGPT?

Отговор: ChatGPT е емблематичният пример, но има и много други инструменти за всяка различна професия. Най-важно е да се има предвид, че това са изкуствени интелекти – инструменти, които умножават по много нашите възможности. Много хора с пренебрежение или с недоверие посочват, че се преувеличава, когато казваме, че изкуствният интелект ще ни замести след шест или дванадесет месеца. Но хора, които са интегрирали това във всекидневната си работа и са започнали да използват тези инструменти, ще ни заместят.

Тъй като никога в историята на човечеството – трябва да се върнем 40 000 години назад за последната такава промяна, когато човешкият мозък е направил един много голям скок в когнитивната си мисъл, благодарение на който е открил огъня и други открития на цивилизацията – до сега никога не сме автоматизирали и успявали да умножим способността на мисленето. Много хора пропускат, че ако до вчера някой, който се е занимавал професионално с каквато професия си изберете – дали юрист, дали специалист човешки ресурси, дали бизнес развитие, дали художник, дали програмист, учител ако щете – може от утре да бъде десет пъти по-ефективен, а в някои професии – дори сто пъти по-ефективен. Което задава въпроса – какво ще правят другите 99 човека.

Въпрос: Може би ще правят сто пъти повече стойност, която ще си съществува?

Отговор: Ами така е, но къде ще отиде тази стойност? Тук вече идва частта с бизнеса. Другият въпрос, който ми е задаван: наистина ли вярваш, че работата ще свърши? Тя ако се прави по-бързо, по-евтино и по-ефективно, просто ще се увеличи в пъти. И аз отговарям – да, така е, ще се увеличи в пъти, но няма да я вършим ние. Ще я върши някой, който може да го прави в пъти по-бързо и по-качествено. И имайте предвид, че сега има недостиг на професионалисти във всяка една област, но той не е десетки пъти, а е 20%, 30%, 50%, 100 процента. Само, че ако 10% от професионалистите започнат да стават десет пъти по-ефективни, то тогава ако не 90%, то поне половината от специалистите няма да имат какво да правят.

Въпрос: Барометърът на БАСКОМ за софтуерната индустрия през годините показваше, че тя може да печели три пъти повече, ако имаше нужните кадри.

Отговор: Да, това продължава да е вярно.

Въпрос: Тогава, конкретно за писането на софтуер, изкуственият интелект няма ли да разшири възможностите на българските софтуерни компании?

Отговор: Разбира се, ако тези компании прегърнат тази възможност. И за това в БАСКОМ през последните три седмици сме направили две събития, на които да представяме на колегите конкретни практични начини, по които това може да се случи. В момента виждаме възможност за увеличаване продуктивността на програмистите два, три, четири, пет пъти. Преди казвахме, че ако имахме повече хора, щяхме да порастнем много повече. Само че сега имаме шанса да си увеличим продуктивността и да пораснем с тези огромни проценти, за които говорим, както се казва – още от утре.

Давам директен пример – миналата седмица завърши поредният ни курс на академията за обучение на програмисти, която сме основали преди десет години. Имаме много наблюдения и опит. Финалните проекти за тези десет години на всички групи се дават горе-долу с еднаква тежест, а екипите са успявали да ги завършат средно за 17 – 18 дни. Миналата седмица всички представители на екипите, които завършиха, успяха да си направят проектите и да ги предадат в рамките на три до четири дни. Говорим за джуниър програмисти, които до преди пет месеца не са виждали код през живота си, На тях сме им повишили продуктивността петкратно.

Въпрос: В такъв случай, в каква степен хора, които сега са изцяло извън програмирането, могат да влязат в бранша с помощта на изкуствения интелект? И в каква степен фирми, които не са били софтуерни фирми до сега, могат да станат конкуренти на традиционните софтуерни фирми?

Отговор: Не е въпросът дали ще станат конкуренция на традиционните софтуерни компании. Всеки в своята си дейност в момента се изправя пред една огромна конкуренция от целия свят, тъй като това, което ви разказвам в момента, се случва с милиарди хора на планетата. И ако ние не се възползваме от тези инструменти, то тогава е необходимо само 10% от китайците да се възползват, за да ни извадят нас от бизнеса като компания.

Тук не става въпрос помежду си да се съревноваваме. Въпросът е, че съревнованието е на глобално ниво. И ако всеки има самочувствието, че ще бъде от тези топ 10%, които ще се адаптират и ще са добре – поздравления. Само че първо – ние трябва да сме много притеснени за другите 90 процента. И второ – не е сигурно, че нашите топ 10 процента ще са по-добри от 10-те процента на цял Китай или Индия. Така че съревнованието е на глобално ниво.

И няма значение дали вашата компания е юридическа примерно – юристите между другото са под огромна заплаха. Това е една от професиите, които в най-голяма степен се предполага, че ще бъдат автоматизирани до края на годината. Това е валидно за всяка една професия. Целият ни бизнес за изнесени услуги и поддръжка. Всички тези дейности, които се извършват в България в момента по една или друга причина, може да се окаже, че няма необходимост да бъдат извършвани повече тук. Ако примерно един швед стане десет пъти по ефективен от вчера, защо им е да аутсорстват каквото и да било в България?

Този въпрос засяга десетки хиляди работни места у нас и много повече професионалисти от всякакъв вид. Всяка професия, за която можете да се сетите, свързана с креативност. Журналистиката също е под огромна заплаха. Изкуственият интелект пише брутални текстове. Допреди три месеца не можеше да говори на български език, а в момента го прави перфектно. Сериозността на положението е в скоростта, с която се развива. Ако нещо не е можело да бъде направено преди три дни, сега вече го прави перфектно. Ако сега не може да прави нещо, след една седмица ще го прави перфектни. Това е валидно за абсолютно всяка една професия. В момента ние с шест, седем или осем художника можем да създадем арт, за който преди щяха да са ни необходими сто и пет пъти по дълъг срок.

Въпрос: Да, но все пак художниците са по скоро личности с някакъв стил и авторитет.

Отговор: Не е така. Твърдо не съм съгласен с това. Колко художници имат авторитет? Един на хиляда. А другите деветстотин деветдесет и девет какво ще правят? Колко художници знаете поименно? Има десетки хиляди художници в България, които правят други неща. След 2D арта предстои същото да се случи с 3D арта, след това и с видеото.

Въпрос: Кога очаквате да излезе филм, който е изцяло произведен от изкуствен интелект?

Отговор: Трудно ми е да спекулирам, но подозирам, че догодина. В момента нещата се чупят на съвсем друго място – не в изпълнението, а в измислянето на задание. Това е другото важно нещо и затова казвам, че бизнесите трябва да си пренастроят моделите, за да се справят с новата реалност. Ако програмистите могат да направят едно нещо пет пъти по бързо, ние имаме ли достатъчно продуктови хора, които да ги захранят с пет пъти повече работа. Не точно прожект мениджмънт, а продуктов мениджмънт, измисляне на заданията и разписването им.

Ако си аутсорсинг примерно, колко бързо ще можеш да затваряш сделки? Тъй като клиентите не са глупави, те ще разберат много бързо какво става. Сега за кратко ще има много възможности някои фирми да направят големи печалби, тъй като със същите хора ще могат да отметнат много повече работа и ще са успели да вземат сделките по старите правила. Но пазарът не търпи такива неравенства. След това ще възникне въпросът – ще можеш ли да затваряш толкова бързо сделки? Всичко, за което можете да се сетите, ще бъде ускорено, а когато се ускори, се чупят сегашните бизнес модели. Това е ситуацията, в която се намираме.

Вярвам, че България има доста сериозно предимство в този наглед апокалиптичен сценарий, който описвам. То е, че нито като хора, нито като бизнес не сме кой знае колко многобройни. С други думи – познаваме се и можем физически буквално да се обиколим, да говорим един с друг и да си вдигнем нивото взаимно. Компаниите ни са млади и в много от тях са или оригиналните основатели, или оригиналните ръководители, които са били в началото. В тези хора има адаптивност. Една голяма корпорация, която има много опит и много нива на мениджмънт, е изключително тромава. Голямата държава също е много тромава, по същата причина, а в момента трябва да сме бързи. Това ни дава гигантско предимство, но ако се възползваме от него. Ако не се възползваме, ще гледаме след това филма от публиката.

Въпрос: Т.е. БАСКОМ бие камбаната за това, че трябва в момента и държава, и компании да се фокусираме, да се научим и да се възползваме от тези нови инструменти?

Отговор: Да – на лично човешко ниво, на организационно ниво и на държавно. Това са трите нива. В момента, благодарение на този инструмент, учителите могат да си разтоварят 90% от времето, което иначе хабят за проверяване на домашни, за създаване на тестове, за връщане на обратни връзки. Всички тези неща, които са длъжни да правят, а им отнемат огромно време. Да се разтоварят и да инвестират това време в личен контакт и работа с учениците, подобрявайки тяхното мислене и капацитета им.

GPT дефакто е един личен асистент на всеки човек, който е до него през цялото време и може да ти обяснява някакви неща – защо нещо се прави по един или друг начин. Повече ученици не питат. И това може да ти помогне да си вдигнеш нивото с колосална скорост. Представете си, че всеки един от нас, всяко дете придобива най добрия учител на света до себе си и може да го пита всякакви въпроси. Който не губи търпение, който винаги е буден и винаги е там. А пък самият учител може да зададе на GPT задание – ученик по ученик – спрямо силните и слаби страни на всеки и този процес да бъде индивидуален. В момента е абсолютно нечовешко усилие за един учител да направи такова нещо индивидуално за всеки от учениците си. На някои места тръгнаха да го забраняват, което е безумно. Това е огромно предимство именно за преподаването и е огромен плюс.

Въпрос: Въпросът е дали това няма да обезсмисли учителите?

Отговор: Не, личният контакт не може да бъде обезсмислен, защото сме човешки същества все пак.

Въпрос: Тук идва и въпросът кои професии няма да бъдат засегнати?

Отговор: Всички ще бъдат засегнати, но някои са заплашени. Има разлика между двете. Професиите, които не са заплашени, са тези, които са силно зависими от човешкия контакт, тъй като машината не може да проявява емпатия. Може само да имитира и не можеш да се свържеш с машината по начин, по който може да свържеш с един човек. Давам най елементарен пример – искаш ли децата ти в първи клас да ги учи робот, или човек? Този личен контакт не може да бъде заменен, тъй като ние като хора имаме нужда от него. Но това не означава, че човекът, който извършва тези дейности, не може много да подобри дейността си, използвайки тези инструменти.

Въпрос: В началото споменахте, че такава промяна не е имало през последните 40 000 години. Тоест на практика, според вас, печатната преса на Гутенберг и интернет не са толкова значими промени, колкото тази, която наблюдаваме сега.

Отговор: Не. Преди няколко дни някой спомена, че тя е съпоставима с откриването на огъня. Това е доста добър пример, но според мен трябва да отидем още по назад и да стигнем до това, което ни е позволило да открием огъня. Тъй като огънят е следствие на нещо друго.

Въпрос: Развитието на мисълта и когнитивната революция?

Отговор: Да. И това е единственото сравнение, което е валидно. Всичко друго просто не е вярно. И за да е още по лошо, реално това нещо е извън нас. Ние самите и нашите мозъци не сме направили еволюционен скок. Това е кардинална разлика и ако се замислиш, досега всичките ни индустриални революции са автоматизирали физическия труд. Ако щеш и Гутенберг – преди него е трябвало да пишат книгите на ръка и да ги преписват, а след това изведнъж са можели да произвеждат милиони книги. Но това само по себе си не е автоматизация на умствения процес, а на физическия.

Въпрос: Индиректно е, защото създавайки милион книги, хората биха могли да си подобрят умствения процес, четейки милион книги. Не е като да автоматизираш производството на пшеница.

Отговор: Това е достъп до информация, което е различно. Ако имаш милион писара, можеш да произведеш милион книги и да ги дадеш на хората да си ги четат. Това е едно възможно решение на задачата. Тук говорим за разпространение на информацията. Интернет прави това, разпространява информация и свързва хората. Изкуственият интелект умножава умствените способности на човека конкретно. Не просто като си упражнява ума, а вече има инструмент, с който може да бъде сто пъти по ефективен в дадена дейност. И промяната е от съвсем друго ниво като автоматизация. И въобще не засягам темата, че немалко дейности ще бъдат наистина автоматизирани и изместени. Ще се създадат нови работни места, както при всяка една революция преди това. Проблемът между предишните революции и сегашната е скоростта, с която се случва. Адаптацията трябва да стане много бързо.

Източник: Pixelmedia.bg

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11300

2

yoghurt

17.05 2023 в 08:30

Пред вид пропастта между технологичното познание, изискващо образование и дисциплина на ума и масата от народ, която не иска трудност, а само консумация, в най-близко бъдеще очаквам формирането на касти.
Едната - на учените хора, които мислят рационално и са посредници, своеобразни "жреци" между изкуственият интелект и човека, и друга - на плоскоземците и въобще - всички които не търсят умствен капацитет и за които научните достижения са все по-неразбираеми. Неминуемо те ще се превърнат в квази-религиозни същества, култ който ще изостави въобще стремежа да запълва пропастта между технологията и човек. Ще разчита някакви несвързани знаци и ще ги тълкува, както сме тълкували на боб в миналото... и ако тези плоскоземци ни звучат като някакво маргинално гето, опасността е че много бързо може да се превърнем в чест от него, без да усетим. В общество на вярващите в AI , в обожествяващите един инструмент.

11300

1

yoghurt

17.05 2023 в 08:22

Без да му секвам хатъра на човека, всяко научно откритие в началото си е предизвиквало сходна еуфория. 60тте години хората са си мислели че след кацането на Луната, едва ли не до 10 години ще обитават Марс, минимум. В случая - огънят, печатната преса и ЧатДжиПиТи са стъпки от същият процес на еволюция на съзнанието ни. Настоящият алгоритъм позволява да се надгради информацията, до която преди 20 години търсачките предоставиха достъпа. Той да се организира, да се осмисли. С усложняването на човешкия живот по естествен начин идват и инструментите, който ще го улеснят. В настоящото свръх-усложнение на ежедневието ни е закономерна появата на подобно явление за статистически модел на човешката мисъл.

Проблемът е друг. Все повече хората ще абдикират от задължението си да мислят, да осмислят и да намират смисъл във операциите. Интервюираният го загатва - и 200% по-ефективни да станем, идва въпросът - какво вършим с тази ефективност.