Държавният секретар на САЩ обвини Русия за скорошните хакерски атаки

Offnews Последна промяна на 20 декември 2020 в 12:34 5289 0

White House

През последните дни редица институции и компании в САЩ бяха атакувани от хакери в безпрецедентна серия от атаки срещу техните компютърни системи. Още през първите часове източници от американската администрация побързаха да съобщят, че зад действията стоят подкрепяни от държави хакерски групи.

Тогава обаче все още не беше спомената нито една конкретна страна. Въпреки че Русия винаги е обичаен заподозрян в такива случаи, редица други страни като Китай, Иран и дори Северна Корея развиват активно собствени армии от хакери и биха ги използвали срещу САЩ.

Сега обаче за първи път висш американски държавен чиновник посочи именно Русия като извършител на скорошните атаки. Според изданието Washington Post, държавният секретар Майк Помпео е заявил в предаването Mark Levin Show, че Москва "очевидно" стои зад атаките. Американският външен министър е отказал да разкрие повече подробности, тъй като те продължават.

Въпреки това неговото твърдение си остава важно особено в момент, когато липсват каквито и да било официални изявления от страна на Белия дом или други американски институции. Едва след изказването на Помпео, президентът Тръмп омаловажи хакерските атаки, заявявайки, че "всичко е под контрол".

В добавка той предположи, че може би зад тях стои Китай - друга страна с голям потенциал за кибератаки и с история, когато става въпрос за подобни действия срещу САЩ. Тръмп обаче не е съобщил никакви доказателства в подкрепа на това предположение. Известно е също, че той избягва да обвинява Русия в подобни действия, докато в същото време приписва всички проблеми, които може, на Китай.

По време на своето участие в предаването, Майк Помпео е добавил, че нападателите са вложили значителни усилия в това да вмъкнат "враждебен" код в правителствени и частни системи, използвайки софтуер на трети страни. В случая става въпрос за мрежовите инструменти на SolarWinds, които според редица организации са се оказали компрометирани и са улеснили хакерските атаки срещу тях. Сред вероятните жертви е дори софтуерен гигант от ранга Microsoft.

Русия вече отрече да има нещо общо с темата, но тя и в миналото винаги е поддържала сходна позиция, независимо дали са налични доказателства за намеса на нейни хакери, или не.

Все още не е ясно какви последствия ще има изказването на Майк Помпео, още повече, че предстои смяна на управлението в Белия дом и съответно на цялата администрация. Възможно е Вашингтон да прибегне до нови санкции във връзка с атаките, но е малко вероятно. Отговорът на тях обаче със сигурност трябва да е цялостен и да включва мащабно сътрудничество и подобряване на системите за сигурност както на държавни институции, така и на частни организации в страната.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !