Chrome спира да работи на компютри със стари процесори

Offnews Последна промяна на 08 февруари 2021 в 16:04 6524 0

chrome-warning.webp

Редица потребители, използващи Chrome и Chromium, работещи в средата на операционната система Windows, съвсем скоро ще започнат да получават съобщения, че за тях са недостъпни новите версии на тези браузъри, считано от версия 89 нагоре.

Ограничението ще важи за компютрите със стари х86 процесори, които не поддържат инструкциите SSE3 (Supplemental Streaming SIMD Extensions 3). В основни линии това са чиповете, излезли преди 2004 - 2005 години, каквито са например процесорите Celeron и Pentium 4, както и процесорите на AMD с архитектура K8 (Athlon 64, Athlon 64 FX, Opteron, Sempron със степинги под E3 и E4).

Повечето от процесорите на AMD и Intel за персонални компютри и лаптопи, излезли след 2005 година, поддържат процесорните инструкции SSE3 и техните потребители няма да имат проблеми. Но ако в компютърната система се използва процесор без поддръжката на SSE3, то браузърът няма да се обновява, а при опит за инсталиране на Chrome 89 и по-нов от нулата ще приключва с грешка или съобщение, че инсталирането на браузъра е невъзможно.

Да напомним, че на базата на енджина на Chromium са създадени редица популярни към днешен ден браузъри - Chrome, Microsoft Edge, Vivaldi,  Opera и други. Очевидно е, че и те ще спрат да работят на персоналните компютри с твърде стари процесори.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !