Браузърът DuckDuckGo започва да блокира следящите скриптове на Microsoft

Стефан Николов Последна промяна на 09 август 2022 в 16:55 5937 0

DuckDuckGo

Снимка DuckDuckGo

DuckDuckGo

Създателите на DuckDuckGo официално обявиха, че съвсем скоро браузърът на тяхната компания ще започне да блокира всички външни следящи скриптове на Microsoft. Досега това бе невъзможно да се направи поради сключеното между двете компании споразумение за съвместно търсене.

Скандалът относно тракерите на Microsoft се разгоря през пролетта на миналата година. Тогава стана ясно, че браузърът на компанията DuckDuckGo, който също носи името DuckDuckGo блокира проследяващите скриптове на Google и Facebook, но оставя тези на Microsoft да продължат да работят. Направените тестове бързо показаха, че DuckDuckGo разрешава тяхната работа, които се базират на имената на домейните bing.com и linkedin.com, но блокират всички останали.

Главният изпълнителен директор на DuckDuckGo Гейбриъл Уайнбърг съобщи пред медиите, че браузърът на неговата компания наистина разрешава работата на тракерите на Microsoft поради сключено споразумение за съвместно онлайн търсене.

Това не се отрази добре на имиджа на DuckDuckGo, като тези изявления предизвикаха лавина от негодувание. Причината е, че е алтернативната търсачка привлича потребители именно с обещанието, че не събира лични данни и не проследява онлайн активността. Уайнбърг се опита да защити компанията чрез многобройни изяви, на които говореше за прозрачност и се опитваше да обясни каква същността на споразумението на DuckDuckGo с Microsoft. Тогава той заяви, че ограниченията върху работата на тракерите са валидни само в техния едноимен браузър и не оказват никакво влияние на търсачката на компанията. Само че така и не стана ясно, защо дружеството си е мълчало за всичко това докато известен експерт случайно не разкри ситуацията с различните тракери.

Сега DuckDuckGo официално заяви, че от следващия месец започва да блокира всички външни следящи скриптове на Microsoft в своя мобилен браузър DuckDuckGo Privacy Browser (iOS/Android) и в браузърните разширения DuckDuckGo Privacy Essentials (Chrome, Firefox, Safari, Edge и Opera).

"Срещнах се с голям брой потребители и разбрах, че нашият браузър не е оправдал техните очаквания по отношение на информационната защита и проследяването. Ето защо обявяваме, че подобряваме конфиденциалността и прозрачността по отношение защитата срещу следенето на потребителите в DuckDuckGo" - съобщи Гейбриъл Уайнбърг в изявление от края на миналата седмица.

Само че има един нюанс. Функцията за блокиране тракерите на Microsoft ще работи с помощта на външното разширение Tracker Loading Protection. Компанията сподели с известното интернет издание Bleeping Computer, че ще се блокират следящите скриптове от адресите, свързани основно с услуги и продукти на софтуерния гигант. Сред тях са споменатите от LinkedIn, но и от облачната платформа Azure.

Все пак DuckDuckGo ще продължи да използва Microsoft Advertising за реклама при интернет търсенето и поради това за тракерите на Microsoft ще бъдат направени някои изключения. Така например, след клик върху рекламна обява в търсачката на DuckDuckGo браузърът ще разрешава еднократното изпълнение на скриптовете-тракери от домейна bat.bing.com, използван в сайта на рекламодателя. Това ще даде възможност на рекламодателите да виждат доколко добре работят техните рекламни кампании. При този процес DuckDuckGo ще блокира всички следващи опити за изтегляне и използване на тракерите от bat.bing.com.

Microsoft заявиха, че този компромис ги устройва, понеже по този начин DuckDuckGo значително повишава конфиденциалността на потребителите, но в същото време дава възможност на рекламодателите на софтуерния гигант да продължават да следят ефективността на своята реклама.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !