Браузърът Chrome започна да открива потенциално опасните файлове и разширения

Offnews Последна промяна на 04 юни 2021 в 15:46 6453 0

Enhanced Browsing Protection

Най-новата версия на уеб браузъра на Google получи нови възможности за защита от потенциално опасни файлове и дори разширения. В рамките на програмата Enhanced Browsing Protection приложението ще проверява за съмнителни изтегляния още преди тяхното записване в диска на персоналния компютър.

Едно от нововъведенията в Chrome 91 е промяната на политиката на Google по-отношение на разширенията. Сега при опит за инсталиране на разширение се показва програмен прозорец, който предупреждава потребителя, ако това допълнение не е включено в белия списък на Google. За да попаднат в този списък адоните трябва да съответстват на всички изисквания на интернет гиганта по отношение на безопасността и срещу тях да няма подавани сериозни оплаквания в продължение на няколко месеца. Google заяви, че на този критерии съответстват 75% от всичките приложения в официалния онлайн магазин на Chrome.

Освен това, в рамките на програмата Enhanced Browsing Protection браузърът на Google ще проверява изтеглените файлове и ще използва техните метаданни, включително източника и краткото съдържание на файла. При възникването на спорни ситуации Chrome 91 ще предложи на потребителя възможност за по-дълбоко сканиране на файла. За да бъде осъществено това е необходимо да се кликне върху бутона за изпращане и файлът ще бъде сканиран от електронния облак на Google. Ако той бъде счетен за опасен, браузърът ще предложи неговото блокиране, но все пак ще остане възможността той да бъде инсталиран ръчно, но потребителят ще трябва изрично да се съгласи с възможните рискове.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !