Браузърът Chrome забавя работата си при ползване на процесори Alder Lake на Intel

OFFNews Последна промяна на 07 юли 2022 в 16:10 2022 0

Chrome Browser

Снимка OFFNews

Chrome Browser

Процесорният гигант Intel потвърди за наличието на проблем в работата на всички браузъри, базирани на технологията Chromium, който засяга компютри, базирани на процесорите от фамилията Alder Lake. Това важи за чиповете от 12-то поколение с интегрирания графичен ускорител Graphics 770. Проблемът е сериозен, защото технологията Chromium се използва в браузърите Chrome и Edge, както и в повечето други програми без Firefox и Safari. Той се е появил вследствие на бъг на райвера за графичния модул.

"Излезлите наскоро драйвери Intel UHD Graphics 770 за процесорите Intel Core от 12-то поколение предизвикват сериозно забавяне и неприятни лагове в работата на браузърите Edge и Chrome“, се казва в официалното съобщение на Intel. От компанията коментират, че браузърите се държат така, сякаш временно или наполовина са замръзнали. Реакцията на всяко действие на потребителя се забавя с около 2 секунди, а скролът се осъществява с накъсване и прекъсвания. Проблемът се проявява най-силно когато са отворени много табове, особено когато потребителите често кликват върху тях. Ситуацията се влошава още повече, ако се използва хард, а не флаш диск (SSD), допълват от Intel.

Процесорите Alder Lake

Да напомним, че това са първите чипове на Intel, в които се използват различни процесорни ядра – Gracemont и Golden Cove. Тези процесори поддържат технологията Thread Director за интелигентно натоварване на разнородните ядра. Старшите модели на чиповете Alder Lake имат до 16 ядра и до 24 нишки, поддържат работата с DDR5 оперативната памет, както и PCI Express 5.0 шината. Връзката между различните функционални модули на процесорите Alder Lake се осигурява с помощта на съвсем нова вътрешна шина със сумарна пропускателна способност до 1 TB/s. Тази шина отделя 100 GB/s за всяко ядро или клъстър, като по този начин осигурява високоскоростно взаимодействие между процесорните ядра чрез L3 кеша.

И още, в процесорите Alder Lake за десктоп компютри е интегрирано графично ядро с новата Xe-LP архитектура, което разполага с 32 изчислителни блока както е при Rocket Lake. И именно интегрираната графика на тези процесори на Intel започна да създава проблеми – по-точно, предишните драйвери за нея.

Решението на проблема

За решаването на този проблем с производителността на браузърите Chrome и Edge процесорният гигант препоръчва стандартни мерки. Необходимо е да се инсталират най-актуалните версии на операционната система Windows и най-новите графични драйвери на Intel. Докато не бъде представено тотално решение се препоръчва и изключването на опцията за хардуерно ускоряване работата на браузърите, както и преминаването към SSD, ако се използва HDD.

Според описанието на проблема, дадено от уеб изданието tom's HARDWARE, графичният драйвер на Intel по някакъв начин оказва влияние върху хардуерното ускоряване на рендирането на графиката, използвано в проекта Chromium. Наблюдава се и прекомерно и излишно прехвърляне на част от съдържанието на оперативната памет към суап файла на компютърната система. Според публикуваната в различните технологични медии информация, проблемът засяга компютрите, базирани единствено на фамилията процесори Alder Lake на Intel. Важно е да отбележим, че този проблем не нанася никаква вреда на който и да е хардуерен компонент на персоналния компютър и не води до загубата на данни.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !