Bloomberg: Китай тайно е използвал апаратурата на Huawei за осъществяването на кибератаки срещу Австралия

Offnews Последна промяна на 17 декември 2021 в 17:29 387 0

Huawei

Авторитетното издание Bloomberg съобщи, че е провело журналистическо разследване, което е доказало, че по време на кибератаката срещу Австралия от 2012 година китайското правителство е използвало компанията Huawei.

Бивши служители на специалните служби на САЩ заявиха пред Bloomberg, че в редовете на служителите на Huawei, които са били определени да обслужват най-големия австралийски мобилен оператор, тайно са проникнали китайски шпиони. Те са добавили в специализирания софтуер вредоносен код, който чрез обновяване е проникнал в оборудването на Huawei.

В резултат от тези действия софтуерът е започнал да записва абсолютно всички комуникации и да ги препраща към китайски сървъри. След известно време е била подадена команда и вредоносният код се е самоунищожил. По този начин са били премахнати почти всички доказателства за неговото присъствие.

Обменът на важни от гледна точка за разузнаването данни е бил потвърден от над 20 бивши служители на службата за Национална сигурност на САЩ. Тези хора за периода от 2012 до 2019 година са получавали и следили информацията от австралийската и американската агенции. Инцидентът потвърди опасенията на двете държави, че Китай е използвал оборудването на Huawei като канал за шпионаж.

Очаква се публикуване на допълнителна информация

Виж още за:
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !