Apple спира възможността за безплатното използване на бета версията на iOS за разработчици

Стефан Николов Последна промяна на 21 февруари 2023 в 16:06 740 0

Apple iOS 16

Снимка Apple

Apple спира възможността за безплатното използване на бета версията на iOS за разработчици

Apple промени начина на използване и инсталиране на новите iOS на iPhone. Да си припомним, че след всяка лятна презентация WWDC всеки можеше да си инсталира първата бета версия на новия фърмуер, след което да пробва и тества новите функции. Сега вече това не е така лесно.

След представянето на нова iOS, в мрежата се появяваха така наречените профили. След тяхното изтегляне по-нетърпеливия потребител можеше да бъде един от първите изтеглил новия фърмуер и да се похвали с новите функции. Това ставаше чрез инсталирането на бета версията на iOS за разработчици. След около един месец Apple обикновено представя публичната бета версия на iOS, която могат да си инсталират всички, които искат да видят кои са новите неща, но не искат да се сблъскват с нестабилната работа на предишните бета версии.

Всеки септември, малко след представянето на поредния нов iPhone корпорацията публикува обикновената версия на iOS, която може да бъде инсталирана от потребителите без каквито и да било ограничения – в Настройките се появява предложение за автоматично обновяване, като за този процес не са необходими никакви профили.

Какво имаме сега

Apple вече не позволява на всеки желаещ да инсталира новата мобилна операционна система веднага след нейния анонс по време на WWDC събитието. Компанията премахна въпросните профили и те повече не се предлагат за изтегляне от интернет, за да може да бъде инсталиран новия фърмуер. Сега вече предложението за обновяване до ранната бета се появява в настройките на iPhone само при потребителите на iPhone, които са заплатили месечния абонамент за разработчиците. Само че неговата цена е $99 за един календарен месец.

Това означава, че обикновеният потребител няма да може да инсталира бета версията през юни и ще трябва да чака до септември. Това не е критично и не е особено важно за обикновените потребители, които не се интересуват особено много коя точно версия на iOS използват. Но ще бъдат затруднени разработчиците на приложения, на които се налага да инсталират още първите бета версии на iOS, за да могат навреме да оптимизират своя софтуер. Тези хора не са тестери и разработчици на iOS, а само създават приложения за тази операционна система, като сега ще трябва да плащат почти $100 месечно.
Apple обяви, че новите правила влизат в сила през месец юни малко преди излизането на iOS 17.

Може ли да се направи нещо

Според информацията на изданието MacRumors, тази забрана най-вероятно ще може да се заобиколи чрез инсталирането на IPSW. Идеята е следната: някой вече регистриран разработчик изтегля инсталационния дисков образ на iOS 17 в IPSW формат, качва го някъде в уеб пространството, след което всеки ще може да си инсталира новата бета на iOS. Но до лятото има още доста време и е напълно възможно Apple да поднесе още някоя изненада.
Преди време Apple комбинираше IPSW компилациите с Apple ID и по този начин бе невъзможно инсталирането на новата бета на iOS да бъде инсталирана на друг смартфон. Но сега тази забрана е премахната. Напълно е възможно Apple отново да се завърне към тази методика.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !