Apple пуска три нови функции за сигурност за iMessage и iCloud

Стоян Ненов Последна промяна на 08 декември 2022 в 16:29 1078 0

icloud protection

Снимка Apple

Apple пуска три нови функции за сигурност за iMessage и iCloud

От доста време Apple постепенно затяга сигурността на услугите си и добавя все повече мерки за защита на личните данни на потребителите. Това предизвика доста спорове с други компании като Meta например, но Apple не спира стратегията си. Напротив, сега тя обяви, че пуска от три нови функции, които ще са достъпни за потребителите по целия свят.

„Заплахите срещу потребителските данни стават все по-сложни и тези нови функции се присъединяват към комплект други защити, които правят продуктите на Apple най-сигурните на пазара“, обяви компанията.

Трите функции ще са налични безплатно. Първата се казва iMessage Contac Key Verification. Чрез нея потребителите ще могат да изискват допълнителна верификация, че човекът, с когото комуникират, наистина е този, който твърди. Виртуалната идентификация ще включва уникални ключове и ще предупреждава потребителя, ако въпросното лице комуникира с тях от друго, непознато устройство.

Apple казва, че подобна функция обикновено е нужна за журналисти, представители на неправителствени организации, активисти, членове на правителства. Въпреки това обаче компанията ще я предложи за всички свои потребители, за да могат да се възползват от нея, когато им е нужно. Системата ще може да засича дори когато хакери се опитват да прихващат съобщенията между двама верифицирани потребители и ще предупреждава участниците, че това се случва.

Другата функция е Security Keys. Apple казва, че от 2015 г. насам предлага двуфакторна автентикация и тя вече се използва от над 95% от всички акаунти в iCloud. Сега тя се надгражда с новата функция, която позволява на потребителите да използват и допълнителни хардуерни „ключове“ за втората стъпка при влизането в акаунта си. Функцията е подходяща за журналисти, политици, известни личности, администратори и др. Въпреки това и тя ще е достъпна за всички, които желаят и я активират допълнително.

Третата функция е Advanced Data Protection за iCloud. Тя ще позволи на потребителите да активират пълно криптиране „от край до край“, но всъщност то ще е за „повечето“ данни в акаунта. Когато те се криптират, ще могат да бъдат достъпвани само и единствено от устройствата на потребителя, които той изрично е указал, че имат това право. Никой друг няма да може да вижда данните, дори и да има пробив на iCloud.

С нея общо 23 категории данни ще бъдат криптирани, включително бекъпите, снимки, бележки, здравна информация и др. Няма да се криптират iCloud Mail, контактите и календарите, защото те трябва да са по-лесно достъпни, за да работят с глобалните системи, казва Apple. Компанията посочва, че само през 2021 г. са били хакнати и компрометирани над 1.1 млрд. лични данни в различни хакерски атаки по света и затова компаниите трябва да обърнат по-голямо внимание на сигурността.

И трите функции ще са налични за всички потребители на Apple, но ще се активират допълнително от тях. Първите две ще се предлагат глобално за всички от следващата година, казва Apple, но без да посочва конкретен срок. Третата ще е достъпна за потребителите в САЩ още до края на годината, а за останалите ще е налична в началото на 2023 г.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !