Apple предлага множество дребни и „интуитивни“ новости за iOS и watchOS

Стоян Ненов Последна промяна на 06 юни 2023 в 18:35 251 0

iOS 17

Снимка Apple

Apple предлага множество дребни и „интуитивни“ новости за iOS и watchOS

Няма съмнение, че голямото внимание по време на годишната конференция на Apple този път е за шлемът за смесена реалност Vision Pro. Заради тази новина другите новости на компанията останаха на заден план. Сред тях са и обновените версии на операционните системи за устройствата на компанията.

Две от тях са по-важни от останалите, защото са много по-популярни. Това са iOS 17 и watchOS 10. Apple ги е обновила с голям брой новости, повечето от които изглеждат дори твърде семпли сами по себе си. Когато се обединят в общия пакет обаче, те трябва да постигнат своята цел да направят дадената платформа още по-лесна за персонализиране и по-интуитивна за работа.

Новото лице на iOS

iOS 17 ще предложи нови изживявания и възможности в голяма част от приложенията си. Някои от тях дори изненадват хората, които не са почитатели на марката, тъй като са функции, които Android има от много време. Например възможността да се сложат снимки на контактите, които да се появяват на целия екран на телефона при входящо повикване. Или пък споделяне на контакти през AirDrop (своеобразен еквивалент на подобни NFC функции, които има при други марки).

iOS 17 ще има и нова функция за транскрипция на обажданията, които се препращат към гласова поща. Потребителят ще може да я активира с един бутон и да вижда в реално време в текстов вид, какво казва човекът, който оставя гласовото съобщение и ще може да избере дали да вдигне веднага или да се обади по-късно. Apple казва, че обработката на данните се извършва изцяло локално в iPhone и не се предава до сървъри на компанията.

Популярната услуга за видеоразговори FaceTime пък ще получи съвместимост с AppleTV. Така потребителите ще могат да се свързват с приятели, да поставят iPhone пред телевизора и заедно да гледат филм, като виждат реакциите си на телевизора. FaceTime ще поддържа и изпращане на аудио и видео съобщения за слушане и гледане по-късно.

Една от по-странните идеи на Apple е StandBy. Чрез нея потребителят може да превърне iPhone в нощен часовник. Дисплеят ще показва различна информация и ще влезе в ролята на будилник и часовник. Ще могат да се използват и уиджети, снимки и др. Разбира се, ще може да се купи и подходяща поставка или да се използва MagSafe зарядно.

Подобрения има и в практически всички останали приложения на iOS 17. Повечето от тях съвсем малки, но допринасят за цялостното обновяване на платформата. Тя ще бъде достъпна за потребителите тази есен.

Apple Watch става по-умен

watchOS 10 също ще има нови функции за персонализация. Платформата ще поддържа уиджети, които ще могат да се превъртат лесно с „короната“. Някои от тях ще се активират при необходимост – например при пускане на таймер, като ще се скриват след като времето изтече.

Навигацията из менютата също следва идеята за интуитивност. Има подобрения при повече приложения, добавени са нови бутони в ъглите на дисплея, когато такива биха били полезни и др.

watchOS 10 ще може да следи и още спортове. Един от тях ще е колоездене, като ще записва множество данни, включително зони на натоварване, маршрут, скорост и др. Има и функция за засичане на падане с опция за викане на помощ. Режимът поддържа връзка и с допълнителни Bluetooth аксесоари като сензори за скорост и др. Данните ще се обединяват в iPhone за детайлно проследяване на тренировките.

watchOS 10 ще има и подобрен режим за пешеходни преходи, също с функция за запазване на местоположението, изпращане на сигнал до спешни екипи, запазване и проследяване на маршрути на картата и др. Други нови функции са журнал за записване на настроенията през деня, система за отчитане на времето прекарано навън за превенция на късогледство и др. Платформата ще бъде пусната през есента и ще изисква iOS 17.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !