Apple подготвя по-строги правила за качване на неофициални приложения

Стоян Ненов Последна промяна на 26 януари 2024 в 16:41 654 0

App Store

Снимка Apple

Apple подготвя по-строги правила за качване на неофициални приложения

През март 2024 г. в Европейския съюз влиза в сила новият Закон за цифровите пазари. Той въвежда допълнителни изисквания за IT услугите и платформите, които ще са в полза на потребителите и ще променят дейността на някои от най-популярните имена в бранша.

Сред тях е и Apple, която ще се принуди да разреши на потребителите в ЕС да инсталират приложения на iPhone от външни източници. От създаването си досега, iPhone позволява инсталирането на приложения само от официалния Apple App Store. Това позволява на Apple да гарантира много по-високо ниво на сигурност на платформата си, но и затваря и ограничава потребители и разработчици, тъй като трябва да използват само 1 магазин.

Досега, за да се инсталират приложения от външни източници, трябваше да се премине през процес, наречен jailbreak. При него се отключват защитите на iPhone с инсталиране на специален софтуер. Процесът е забранен от Apple и води до отмяна на гаранцията на iPhone.

С влизането в сила на новия закон обаче, потребителите на ЕС най-сетне ще имат възможност свободно да инсталират приложения от трети лица в iPhone така, както притежателите на Android устройства могат от самото създаване на платформата. Но по всичко личи, че отново ще има уловка, съобщава MacRumors.

То се позовава на информация от Wall Street Journal и източници на вестника, че Apple действително ще разреши качване на приложения от външни магазини и сайтове, но при допълнителни изисквания. Компанията все още обмисля какви точно да са те, но вече са проведени срещи и с представители на европейските регулатори, за да се увери, че промените ще са в рамките на закона.

Една от идеята е Apple да разреши инсталиране на такива приложения, но само след като са преминали преглед от компанията и тя е сигурна, че приложенията не са опасни. Не е ясно как точно ще се извършва този преглед – дали в рамките на устройството на потребителя, по време на инсталацията или още преди това.

Apple обмисля да събира и такси от тези приложения. Не е ясно дали това ще е комисионна на базата на брой инсталации и приходи, или ще взима дял от покупките вътре в приложенията. Събирането на тази такса ще е трудно, тъй като Законът за дигиталните пазари ще накара Apple да разреши и използването на платежни платформи различни от собствената ѝ, което досега беше на хартия възможно, но практически много трудно.

Очаква се техническата възможност за инсталиране на приложения от външни източници да бъде добавена със следващата актуализация на iOS. Тя ще бъде iOS 17.4, като ще бъде представена съвсем скоро.

И макар функцията да бъде достъпна само за гражданите на ЕС, очаква се да има голям интерес към нея, включително и от разработчиците. Според слуховете, Microsoft подготвя онлайн магазин за игри, който да предлага и заглавия за iOS. А Meta ще се възползва от възможността да предлага инсталация на приложения директно през рекламите на платформата си.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !