Apple отворя iPhone за външни приложения

Стоян Ненов Последна промяна на 28 януари 2024 в 16:43 622 0

Apple EU

Снимка Apple

Apple отворя iPhone за външни приложения

Apple официално потвърди, че ще отвори iPhone за инсталиране на приложения от външни източници само за потребителите в Европейския съюз. Това ще стане факт с пускането на iOS 17.4, която се очаква следващия месец, съобщава 9to5Mac.

Така компанията ще изпълни изискванията на Закона за цифровите пазари, който влиза в сила в ЕС в началото на март т.г. Apple ще се възползва максимално от правата, които законът ѝ дава, като ще въведе редица изисквания за външните онлайн магазини и самите приложения, които се инсталират през тях.

Вицепрезидентът на Apple Фил Шилер критикува промяната, но обяви, че тя е неизбежна. „Промените, които представяме, са в изпълнение на Закона за цифровите пазари, като се опитваме чрез тях да защитим потребителите в ЕС от неизбежните рискове за личните им данни и сигурността им, които се пораждат то тази регулация“, казва Шилер.

Компанията смята, че затворената ѝ платформа гарантира максимална защита на потребителите и контрол над приложенията, за да не злоупотребяват. Apple е на мнение, че отварянето на iOS, за да могат да се инсталират приложения и от външни магазини и сайтове, ще увеличи риска за хората.

Затова компанията въвежда процес на „Нотаризация“, който въпросните външни приложения ще трябва да преминават. Той включва автоматична проверка чрез алгоритми, а при засичане на проблем или риск, ще се намесва и човек. Apple предупреждава, че дори и чрез този процес няма да може да гарантира сигурността на потребителите, които инсталират външни приложения, но все пак ще може да намали риска поне малко.

Компанията обявява и промяна в структурата за комисионни, които събира от приложенията. Основната комисионна от 17% за абонаменти и покупки пада на 10% след първата година, „за повечето разработчици“. Въвежда се обаче нова такса от 3% за обработка на трансакциите, които минават през магазина ѝ.

Apple въвежда и още една такса, която е 50 евроцента за всяка инсталация на приложение. Тя важи за всички приложения, които имат над 1 млн. инсталации и няма значение дали идват от официалния App Store или външен източник. Apple казва, че структурата е направена така, че малките разработчици реално ще плащат по-малко, средните няма да имат промяна, а само най-големите ще плащат повече.

Apple разрешава и на трети лица да правят свои онлайн магазини за приложения за iOS. Те ще трябва да имат банкова гаранция от 1 млн. евро и ще плащат за всяка първа инсталация на своите приложения за достъп до магазина дори и да нямат 1 млн. инсталации.

Предимство за потребителите ще е, че Apple отваря iPhone да може да използва и други платежни системи през NFC чипа си, освен Apple Pay. Това също ще е възможно сам за потребителите в ЕС.

Промените привлякоха и острите критики на изпълнителния директор на Epic Games Тим Суини. Epic водят мащабни дела срещу Apple именно с обвинения, че Apple злоупотребява със затворената платформа.

В профила си в Х Суини обяви, че предложените от Apple са „вредна за конкуренцията схема, която е пълна с ненужни такси“. Според Суини предложението от Apple е пример за зловредно използване на закона в своя полза. Суини дори смята, че част от въведените промени нарушават Закона за цифровите пазари и ще поставят част от външните магазини в нарушение. „Има още много горещи боклуци в обявлението на Apple. Ще отнеме време докато прегледаме писаните и неписаните правила на този нов ужас, така че очаквайте още“, казва Суини.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !