Apple иска iOS 18 да бъде най-мащабният ъпдейт от години

Стоян Ненов Последна промяна на 14 ноември 2023 в 14:28 796 0

Apple iOS 17

Снимка Apple

Apple iOS 17

През последните няколко години Apple сякаш не обръща голямо внимание на своята операционна система за iPhone. Напоследък промените в платформата са минимални и iOS дори изглежда в стагнация.

Изглежда и Apple смята така, като иска следващата версия догодина да промени това. Според източници на Bloomberg, iOS 18 ще е сред най-амбициозните софтуерни проекти на Apple от години насам. Компанията иска да преобрази iOS и е подготвила множество промени. Очаквано, изкуственият интелект ще стои в основата на голяма част от тях.

Освен това обаче, Apple иска да обърне внимание и на качеството на софтуера. Затова миналият месец главният софтуерен инженер на Apple Крейг Федериги е наредил спиране на работата по новите функции на iOS 18. Вместо това усилията са били пренасочени към оптимизиране и премахване на бъговете платформата. Идеята е, че колкото по-рано те бъдат намерени и премахнати, толкова по-лесно ще се работи след това по платформата и тя ще е по-стабилна за потребителите.

Тези усилия са продължили около седмица. След това инженерите са продължили работа по функциите, според първоначалния график. iOS 18 се очаква чак през септември догодина, но работата по нея и в момента върви с пълна сила, като това ще е много важна платформа за Apple.

Компанията изостава с функциите с изкуствен интелект и трябва да навакса. Оказва се, че генеративният изкуствен интелект (Gen AI) привлича интерес и компаниите намират все повече начини да го внедряват в услугите си. Apple трябва да ги последва. Освен това следващият iPhone догодина няма да предлага големи хардуерни новости. Така именно софтуерът ще има основната роля да привлича потребителите да купуват iPhone.

Apple не иска да повтаря проблемите от предишни години, когато нови версии на iOS имаха бъгове още от първите дни. Също така не иска да отлага и функции, които са били планирани, но не са готови, заради бъгове.

Допълнителната пауза от една седмица, за да се отстранят бъгове след приключването на първия етап от работата по iOS 18, най-вероятно няма да доведе до забавяне на целия процес. Apple разделя разработката на iOS на 4 етапа, като целта е те да приключват до годишната конференция през юни, а след това се преминава към бета версии и публични тестове.

Федериги държи на качеството и не иска компанията да пуска софтуер без да е отстранила всички бъгове, за които знае. През 2019 г. той е приел политика, която гарантира това и допълва, че всички открити бъгове трябва да бъдат оправяни бързо.

Всичко това трябва да се случи докато паралелно се развиват и новите функции. А амбицията е те да са доста и във всички аспекти на iOS. Изкуственият интелект може да бъде използван за Siri, за да може гласовият асистент да е по-умен и да се възползва от Gen AI, за да генерира отговори. Друга идея е чат приложението Messages също да има AI, за да генерира готови отговори и да помага на потребителите да създават изображения, които да споделят.

Компанията не е коментирала темата. Това не е изненада, тъй като тя никога не дискутира своите планове преди те да са официално обявени от нея.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !