Apple ядоса потребителите си с нетипична промяна на iOS

Стоян Ненов Последна промяна на 17 август 2023 в 15:25 470 0

Apple iOS

Снимка Apple

Apple ядоса потребителите си с нетипична промяна на iOS

Apple е компания, която е известна със своята упоритост. Когато тя реши нещо, обикновено го налага, независимо от реакциите на хората. Затова е доста нетипично и дори изненадващо, когато компанията се вслуша в негативните реакции, както се случи тези дни.

Причината е, че по време на тестовете на новата версия на iOS, която ще дебютира следващия месец, Apple смени местоположението на бутона за приключване на телефонен разговор. От години той винаги е на едно и също място и хората са свикнали дотолкова, че дори не трябва да поглеждат телефона, за да „уцелят“ бутона.

Поради неясни причина обаче Apple реши, че с iOS 17 ще смени мястото му. Това стана още през юни, но тъй като беше част от ранна тестова версия на iOS 17 на промяната не беше обърнато особено внимание и някои разработчици смятаха, че е дори грешка, което е очаквано при такива тестови компилации. Няколко седмици по-късно обаче се оказа, че промяната не е нито грешка, нито случайност. Apple наистина е искала да смени мястото на бутона и вместо да е долу в средата, да го измести в долния десен ъгъл на дисплея редом до други бутони.

Вероятно идеята на Apple е била, че там ще е по-лесен за достигане с палец и интерфейсът ще изглежда по-прегледно, когато всички бутони са подредени. Освен това ще даде повече място за новите „постери“ – снимки с лицата на контактите, които потребителят може да добави. Струпването на бутоните в долната част на екрана прави тези постери по-прегледни.

Потребителите обаче масово не харесаха този факт. Социалните мрежи бързо бяха заляти с критики и коментари, че в оригиналния си вид бутонът е добре позициониран и отдалечен от други копчета, за да не стават неволни грешки.

В крайна сметка Apple послуша критиките, но частично. Бутоните по време на гласов в iOS 17 ще си останат струпани в долната част на екрана. Но пък поне копчето за приключване на разговора вече отново е в средата, а не в дясно. Така навикът на потребителите няма да бъде променен, но те ще трябва да са малко по-внимателни при „затваряне“ на телефона, за да не натиснат някой от съседните бутони.

Казусът изглежда странен и дори наивен, но е интересен именно, защото Apple обикновено налага промените както тя прецени. По подобен силов начин компанията премахна 3.5мм жак за слушалки, което първоначално беше остро критикувано от потребителите и подигравано от конкурентите, но днес е прието и последвано от почти всички смартфони от висок клас.

Рядкост е компанията да се вслуша в критики и да промени решението си. Но именно това е идеята на тези бета тестове, за да може да се проверят и открият не само технически проблеми, но и такива, които биха ядосали потребителите. Фактът, че Apple им обръща внимание е добър знак, че може би компанията ще „чува“ потребителите си по-често занапред. Разбира се, iOS 17 все още не е окончателно завършен, така че има вероятност компанията да реши отново да смени мястото на копчето и да ядоса хората пак.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !