Apple ядоса Google и Mozilla с новите си правила за iOS

Стоян Ненов Последна промяна на 07 февруари 2024 в 15:08 522 0

AppStore

Снимка Thom Bradley/Unsplash

Apple ядоса Google и Mozilla с новите си правила за iOS

Влизането в сила на Закона за цифровите пазари (DMA) в ЕС през март накара Apple да направи промени в голяма част от софтуерния си бизнес. Те са наложителни, за да може компанията да се впише в изискванията на закона и да не си навлече солени глоби от европейските институции.

Част от промените обаче ядосаха компании като Epic Games и Spotify, които критикуваха Apple, че се възползва от ситуацията, за да изкара повече пари от разработчиците на приложения и игри. Има и други промени, които ще са на софтуерно ниво в iOS. Чрез тях конкурентни интернет браузъри като Chrome и Firefox ще имат право да използват собствен код за рендериране и на теория да имат по-голяма свобода. В действителност обаче, Google и Mozilla не са доволни от предложението на Apple, съобщава Ars technica.

Apple предлага софтуерен пакет с името BrowserEngineKit. Той ще бъде пуснат с iOS 17.4 За да може да бъде използван обаче, компаниите трябва да кандидатстват за одобрение пред Apple. А за да получат одобрение, ще трябва да отговарят на определени изисквания. Сред тях е задължение браузърът да поддържа определен списък със стандарти, да има конкретни функции за защита на личните данни, да комуникира по-ясно с потребителя действията си и т.н. Има и ограничения като например забрана за браузъра да синхронизира „бисквитки“ с други приложения дори и те да са на същия разработчик. Освен това BrowserEngineKit ще може да се използва само в Европа.

Против предложението се изказа първо Mozilla. Говорител на организацията обяви пред The Verge, че тя е „изключително разочарована от предложения план, който ще ограничи BrowerEngineKit само за конкретни приложения за ЕС“. „Резултатът от това ще бъде да накара насила независим браузър като Firefox да създаде и поддържа две отделни версии на браузъра си – тегоба, която Apple няма да носи. Предложенията на Apple не дават разумен избор на потребителите и правят възможно най-трудно за останалите да предложат конкурентни алтернативи на Safari. Това е още един пример как Apple създава бариери, за да попречи на конкуренцията на браузърите в iOS”, казва Дамиано ДеМонте, говорител на Mozilla.

Реакцията на Google също беше сериозна. Вицепрезидентът на Google Париса Табриз, ръководител на звеното разработващо Chrome, обяви в X, че подкрепя Mozilla.

„Много сме съгласни с Mozilla. Apple не са сериозни в желанието си да подкрепят избора на бразузър в iOS. Тяхната стратегия е прекалено ограничаваща и няма да доведе до реален избор за разработчиците на браузъри“, казва Табриз.

Засега Apple не е коментирала критиките на Mozilla и Google. Компанията има време да промени решението си. Знае се, че Mozilla и Google работят по пълни версии на браузърите си за iOS от около година, така че каквото и да се случи, почти със сигурност те ще предложат своите идеи на потребителите в Европа. Очаква се iOS 17.4 да бъде пусната в рамките на този месец.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !