Apple и Pixar се обединяват за разработката на нов стандарт за 3D съдържание

Мария Иванова Последна промяна на 07 август 2023 в 10:53 336 0

OpenUSD

Снимка OpenUSD

Apple и Pixar се обединяват за разработката на нов стандарт за 3D съдържание

Технологичният гигант Apple създава партньорство с няколко големи компании, специализирани в областта на 3D технологиите, с цел да промени начина, по който се създават 3D проекти. През юни компанията представи своя дългоочакван шлем за виртуална и смесена реалност Vision Pro и сега се насочва към разработчиците, които могат да създадат качествено 3D съдържание за него. Новото обединение, наречено OpenUSD Alliance, включва Apple, Pixar, Adobe, Autodesk, Nvidia и др., и има за цел да стандартизира и развие създадената от Pixar технология Universal Scene Description (USD).

Какво е OpenUSD

OpenUSD е версия на USD с отворен код, която се използва за създаване на 3D сцени и визуални ефекти за игрални филми и видеоигри. При създаването на 3D съдържание се генерират, съхраняват и предават големи количества данни, известни като "описание на сцени". За тази цел се използват различни специализирани приложения за моделиране, осветление, анимация и рендиране. Всеки един от тези инструменти използва собствена форма на описание на сцената, което обаче не може да бъде редактирано или четено от други приложения.

Форматът OpenUSD решава проблема, като улеснява "комуникацията" между различните 3D инструменти в процеса на разработка. С използването му, създателите на съдържание могат да работят едновременно върху една и съща сцена или проект и всички промени, направени в част от тази среда, ще бъдат отразени във всички останали, които се позовават на нея. Това създава по-голяма гъвкавост и възможност за сътрудничество между художници, аниматори и други професионалисти, участващи в създаването на 3D съдържание и значително оптимизира работния процес.

Как Apple може да спечели от OpenUSD

Apple започна да експериментира с формата USD преди години, като тогава акцентът беше върху приложението му във филмовата индустрия. Сега, когато компанията се опитва да намери начини да поддържа качествено 3D съдържание за Vision Pro, да се ангажира по-активно със стандартизирането на USD изглежда като логична стъпка.

Ако OpenUSD получи широка подкрепа, това би улеснило разработчиците да създават повече 3D приложения и филми за шлема Vision Pro. Хедсетът на стойност 3 499 долара, който ще бъде пуснат на пазара през 2024 г., ще бъде първото устройство на Apple за "пространствени изчисления" и голям залог за бъдещето на компанията, която натрупа богатството си с производството на iPhone и Mac.

Новият алианс обявява, че ще разработи подробни спецификации и характеристики за формата OpenUSD. Това ще допринесе за по-голямата съвместимост и широкото му приемане, като ще позволи на други организации по стандартизация да го включат в своите спецификации.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !