Apple добавя изкуствен интелект в iOS 18

Павлин Луканов Последна промяна на 11 юни 2024 в 18:11 455 0

iOS18

Снимка Apple

Apple добавя изкуствен интелект в iOS 18

Късно вчера Apple представи новата версия на мобилната си операционна система iOS 18, като тя представлява и най-значителното обновление от много години насам. Както се и очакваше iOS 18 е с акцент върху изкуствения интелект и свързаните с това генеративни функционалности, всички под шапката на пакета Apple Intelligence.

Apple Intelligence ще дебютира в бета версия за Pro моделите в серията iPhone 15, а през есента ще видими и финалния вариант. От компанията придават голямо значение на това нововъведение, което ще внедри изкуствен интелект в смартфоните.

Има обаче и редица други промени, включително повече възможности за персонализиране на основния екран, като най-накрая има опция за по-гъвкаво разполагане на иконите. В тъмен режим иконите ще са с по-тъмен тон, а нов енджин ще даде възможност за универсално прилагане на цвят за по-дълбоко персонализиране.

Control Center дава опция за прелистване между множество страници с контроли за най-важните функционалности. Тук за първи път ще бъдат интегрирани и услуги от външни приложения. iOS 18 също така подобрява защитата на личните данни като изисква оторизация за всички приложения.

Приложението Messages ще позволява използването на всички емотикони в отговор с Tapback, като ще са налични нови опции за форматиране за удебеляване, подчертаване и др. Apple разширява и възможностите на системата за сателитна комуникация за чат. Освен това се потвърди и за добавянето на RCS, което означава, че падат ограниченията за чат между iPhone и смартфоните с Android.

Сред подобренията във вграденото приложение за поща (Mail) са по-добро категоризиране с автоматично сортиране. Game Mode ограничава дейността на заден фон, за да се постигне най-добра производителност, както и най-ниска латентност за свързани аксесоари. Apple обещава и най-голямото преработване на приложението Photos, конкурирайки се с Google Photos за Android. Приложението е оптимизирано за растящите библиотеки и сортира чрез лицево разпознаване, както и закачане на колекции за по-бърз достъп. Photos също така ще разпознава по-добре автоматично групиране на хора и домашни любимци за бърз достъп.

Apple Intelligence ще разбира потребителите, както и контекста, до по-голяма степен. Като част от възможностите ще можете да по-лесно да генерирате изображения за съобщения. iOS ще дава приоритет на известия по по-умен начин, като показва най-важните. Siri ще поддържа по-естествени взаимодействия и може да отговаря на по-широк набор от въпроси.

Siri може също така да извършва дейности в приложенията на iPhone. Така можете да поискате да покаже снимки, редактира изображения или да ги премества в друго приложение. Приложението Voice Memos ще включва транскрипции и запис на разговори. Apple Intelligence дебютира с iOS 18, iPadOS 18 и macOS Sequoia през есента, а интеграцията на ChatGPT, по-късно през годината.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !