Android 13 (Go edition) въвежда „материалния“ дизайн и за бюджетните смартфони

Павлин Луканов Последна промяна на 21 октомври 2022 в 10:53 862 0

Android 13 Go Material Design

Снимка Google

Android 13 Go Material Design

Всяка година производителите се надпреварват да пускат нови и все по-мощни смартфони, или поне тези модели получават по-голяма популярност. Реалността обаче е, че не всеки може да си позволи, а и има нужда, от устройство от висок и дори среден клас. Така една не малка част от продажбите са на модели от ниския клас, включително и на базови, ултрабюджетни смартфони.

Именно за този клас със скромен хардуер е насочена и олекотената версия на Android (Go edition). Очаквано през годините операционната система става все по-тежка и изисква по-мощни компоненти за оптимална работа. И въпреки повишаване на производителността дори на базовите чипсети, те не са достатъчно адекватни за гладка работа със стандартните версии. И така, след дебюта на Android 13 през август, Google сега представи и Android 13 (Go edition).

Припомняме, че Android 12 (Go edition) не въведе една от основните новости на Android 12, а именно дизайн подхода Material You. За сметка на това беше заложено на по-бързо стартиране на приложенията, добавяне на опцията за споделяне Nearby Share, както и хибернация на приложенията.

Сега в Android 13 (Go edition) вече е налична опцията за динамични визуални теми на базата на използваните тапети. Все пак има ограничение до четири цветови схеми вместо шестнадесет като в пълната версия на операционната система. Новост е и вграждането на секцията Discover, която е достъпна с плъзгане надясно от основния екран. Тук ще са достъпни списъци от статии и друго съдържание.

Google добавя също така поддръжка за системни обновления през Google Play, а така ще е възможно директното въвеждане на подобрения без системни обновления, които заемат повече пространство. Освен това при този процес се прескача производителят, което обикновено бави въвеждането на новости. Други ключови подобрения и нововъведения в Android 13 (Go edition) са разрешения за известия (Notification Permissions), настройки за езици за различните приложения и т.н.

От компанията припомнят, че първата Go версия на Android се появи преди пет години. Google също така отбелязва, че платформата има над 250 милиона активни потребители, което е с 50 милиона повече спрямо декември миналата година. Това разбира се е пореден знак, че търсенето на бюджетни смартфони е значително. Иначе три са критичните качества, върху които акцентират от компанията в новата версия, надеждност, използваемост и персонализация. Първите модели с Android 13 (Go edition) се очакват догодина.

Последният факт е ключов, тъй като е доста вероятно, за да получат новата версия на Android Go, потребителите да е нужно да обновят и хардуера си. От години Google налага Go като създадена за смартфони с под 2GB RAM, но вече има индикации за това, че с Android 13 изискването ще е за поне 2GB системна памет, както и 16GB памет за файлове. Това би било значителна промяна спрямо изискването за минимум 1GB RAM в Android 11 и 12. Разбира се промените не са неочаквани.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !