Amazon затваря световната онлайн книжарница Book Depository

Мария Иванова Последна промяна на 08 април 2023 в 14:12 850 0

Book Depository

Снимка Book Depository

Amazon затваря световната онлайн книжарница Book Depository

Американският технологичен гигант Amazon обяви, че ще затвори базираната във Великобритания онлайн книжарница Book Depository на 26 април. Новината идва след поредица от съкращения, засегнали най-малко 27 000 служители в различни подразделения на компанията, включително и в печелившата платформа за облачни услуги Amazon Web Services (AWS).

Съобщението за затварянето на онлайн книжарницата е публикувано на уебсайта с уточнението, че клиентите ще могат да правят поръчки до 26 април на обяд. От него става ясно още, че компанията ще продължи да изпълнява доставки до 23 юни 2023 г.

Закриването на Book Depository не е изненада за мнозина и се възприема като част съкращенията, които IT гигантът предприе през последните месеци, опитвайки се да намали разходите си. Преди няколко седмици Amazon потвърди, че закрива уеб сайта за фотоапарати DPReview - друг базиран във Великобритания бизнес, който ще затвори на 10 април.

Миналата година IT гигантът разкри, че закрива десетки физически магазини за продажба на дребно в САЩ и Великобритания, включително физически книжарници и някои от безкасовите си магазини Amazon Go. Компанията също така е в процес на закриване на своята услуга за съхранение на файлове Amazon Drive.

Като част от плановете си за свиване на разходите, Amazon обяви промени и в книжния си бизнес. Неотдавна компанията взе решение да спре продажбата на списания и абонаменти за вестници на електронния четец Kindle. В блог публикация през януари главният изпълнителен директор Анди Джаси обяви, че хиляди работни места ще бъдат съкратени в компанията, включително и позиции, свързани с продажбите на книги.

Основана в Обединеното кралство през 2004 г., Book Depository (първоначално наречена The Book Depository), функционира като конкурент на бизнеса на Amazon в продажбата на книги онлайн, доставяйки книги до читатели в над 100 страни по целия свят.

През 2011 г. тя става собственост на Amazon като придобиването ѝ е съпроводено с протести, че това е сигнал за затягане на „хватката“ на гиганта в онлайн търговията с книги. Въпреки това обаче сделката получава одобрение, след като регулаторите потвърждават, че Book Depository не е истински конкурент на Amazon поради относителния си размер.

След почти 20 години в бизнеса, новината за предстоящото закриване на световната онлайн книжарница е посрещната със съжаление от много читатели и автори на книги, включително и от България.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !