Amazon ще преобрази Alexa с изкуствен интелект и ще я направи платена

Стоян Ненов Последна промяна на 24 май 2024 в 17:12 585 0

Amazon Alexa

Снимка Rahul Chakraborty/Unsplash

Amazon ще преобрази Alexa с изкуствен интелект и ще я направи платена

Гласовият асистент Alexa на Amazon е сред нас около 10 години. Първоначално услугата стартира с голям интерес и беше използвана, като името ѝ дори влезе в популярния фолклор като нарицателно за технологията. И въпреки това, днес Alexa е далеч от своята първоначална слава.

Бъдещето на гласовия асистент изглеждаше под въпрос, тъй като от много време Amazon не е правила никакви значими обновления на услугата. А по време на съкращенията и свиването на разходите миналата година, екипът на Alexa бе един от най-сериозно засегнатите. И изглеждаше, че компанията е загубила интерес към тази разработка.

Оказва се, че това не е така. И изкуственият интелект (AI) идва точно навреме, за да спаси Alexa, съобщава CNBC. Компанията планира да пусне обновена и значително подобрена версия на Alexa по-късно тази година. Новата услуга ще е директен конкурент на предложенията на Google и OpenAI, като ще се справя по-добре във воденето на разговор с потребителя.

Промените в Alexa ще са много. И те ще бъдат отразени и в достъпа до новата версия. Според източниците на CNBC Amazon планира да направи тази подобрена версия на асистента платена. Тя няма да е включена в абонамента Amazon Prime и за нея ще се плаща допълнително, като цената все още не е определена.

Засега Amazon отказва коментар по темата. Компанията единствено препраща към годишното писмо на изпълнителния директор Анди Джаси към акционерите. В него той пише, че Amazon работи по „значителен брой приложения с генеративен AI за всеки бизнес с крайни потребители на Amazon, включително и по-интелигентна и способна Alexa”.

Източниците на CNBC допълват, че екипът на Alexa сега има за задача да я направи конкурентна на AI конкурентите и да оправдае големите ресурси, които Amazon е заделила. Въпросният екип вече е преминал мащабна реорганизация и голяма част от него е фокусирана върху работата по т.нар. общ изкуствен интелект (AGI). Това са алгоритми, които са способни да разбират всичко, да се самообучават и да са като човешкото съзнание.

Amazon разработва собствен голям езиков модел, който ще бъде в основата на подобрената Alexa. Той се казва Titan и ще бъде конкурент на GPT на OpenAI, Gemini на Google, MetaAI на Meta и Copilot на Microsoft. А скоро и Apple ще се присъедини със своя генеративен AI, за който също се очаква да има голяма роля и в нейния гласов асистент Siri.

И макар основателят на Amazon Джеф Безос вече да не е изпълнителен директор на компанията, той все още участва дейно в някои от проектите ѝ. Включително и развитието на изкуствен интелект. Безос е заявил притесненията си, че според него Amazon изостава с AI и иска компанията да увеличи усилията в тази сфера. Също така е питал ръководството, защо някои AI стартъпи предпочитат клауд услугите на конкурентите, а не тези на Amazon Web Services и иска компанията да се позиционира по-добре и в тази ниша.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !