Alphabet впряга силата на AI за създаване на лекарства

Offnews Последна промяна на 05 ноември 2021 в 14:42 642 0

AI starting to have big real-world impact

Нова компания на Alphabet, компанията майка на Google, ще използва технологии с изкуствен интелект (AI) за откриване на лекарства. Ще бъде използван опитът от друг филиал на Alphabet, DeepMind, която постигна сериозен напредък в използването на AI за предсказване структурата на протеини.

Новата компания се казва Isomorphic Laboratories и ще използва този напредък за изграждане на инструменти, с които е възможно откриването на нови лекарствени вещества. Изпълнителен директор ще е Демис Хасабис, който заема този пост и в DeepMind.

Двата филиала обаче ще са независими, като се очаква да си сътрудничат в определени случаи. От години експерти определят AI като начин за по-бързо и по-евтино откриване на нови лекарства за разнообразни заболявания.

Изкуственият интелект може да сканира бази с данни за потенциално молекули и да открива най-подходящите за определена биологична цел. Възможно е и да бъде определяна дозировката на съставките на медикаментите.

Isomorphic ще се опита да създаде модели, които да предсказват това как лекарствата ще си взаимодействат с рялото. За целта може да бъде използвана работата на DeepMind за структурата на протеина и как множество протеини могат да си взаимодействат.

Възможно е компанията да не разработва собствени лекарства, а да продава моделите си на такива. Фокусът ще е в развитието на партньорства с фармацевтични компании. Предстои да видим как ще се справи AI системата с посочените задачи.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !