Adobe започва продажбите на създадени от AI изображения

Стефан Николов Последна промяна на 07 декември 2022 в 12:31 937 0

Adobe Stock AI

Снимка Adobe

Adobe започва продажбите на създадени от AI изображения

Adobe представи своята нова онлайн услуга за продажба на стокови изображения създадени с помощта на програми с изкуствен интелект (AI) като Dall-E и Stable Diffusion. Последно време срещу невронните мрежи от подобен род се изля поток от критика, понеже те могат да отнемат работата на художниците и поради възможните правни последствия от използването на тези AI за създаването на художествени произведения. Но ето че Adobe заяви, че ще приема и ще продава създадените от съвременните невронни мрежи картини и най-различни други изображения.

По време на своята конференция през месец октомври тази година Adobe заяви, че изкуственият интелект в най-близко бъдеще ще играе много голяма роля в създаването на художествено съдържание. Компанията специално подчерта, че виждат съвременния AI като допълнение и интелигентен помощник на художниците, а не като тяхната замяна.

Създадените от генеративните невронни мрежи картини и други художествени изображения ще се приемат в Adobe Stock – популярна международна библиотека, включваща над 320 млн. авторски материала. Сега те очевидно ще станат много повече благодарение на генерираните от AI изображения. Но за публикуването на тези материали трябва да бъдат спазени някои изисквания.

Първо, необходимо в недвусмислено да бъде отбелязано, че съответното изображение е създадено с помощта на AI или с участието на AI. Компанията заяви, че нейните специалисти са приятно учудени, понеже вече предложените произведения изцяло съответстват на зададените от Adobe високи стандарти за качеството.

Редица търговски площадки за търговия с дигитално съдържание избягват да предлагат генерирани от генеративните невронни мрежи изображения, понеже съществува съвсем реален юридически риск. Това е много важно, понеже и до днес не е ясно от юридическа гледна точка имат ли право хората, картините на които са използвани за обучаването на съответния AI, да искат обезщетения за използваните техни картини в тренирането на невронната мрежа, а и дали имат право на някакъв дял от сумата на продадените картини, създадени от, или с помощта на AI, който е обучен с помощта на техните произведения.

За разлика от тях Adobe не се притеснява и не се страхува от подобни правови проблеми. Тук влиза в сила второто основно изискване на компанията. Adobe изисква от авторите, които предлагат в Adobe Stock подобни изображения, да потвърдят, че притежават съответните авторски права за продаваните от тях картини. Но ако възникнат проблеми със закона, Adobe съвсем ясно заявява, че ще възстанови на купувачите на подобни изображения възможните щети.

Освен това, забранено е предлагането за продажба на изображения, свързани с точно определени хора, места и собственост, както и картини, които имитират стиловете на известни художници без разрешение от страна на притежателите на съответните авторски права.

Далеч не всички платформи поддържат търговията от подобен род. Getty Images например, все още са категорично против публикуването на подобни "изкуствени изображения", както и тяхната монетизация.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !