Adobe пусна версия на изкуствения си интелект Firefly, насочена към бизнеса

Мария Иванова Последна промяна на 13 юни 2023 в 14:50 248 0

Adobe Firfly

Снимка Adobe

Adobe пусна версия на изкуствения си интелект Firefly, насочена към бизнеса

Производителят на едни от най-популярните инструменти за редактиране на снимки и видео Adobe обяви, че пуска нова версия на генеративния си изкуствен интелект Firefly, насочена към корпоративни клиенти. В съобщение до медиите от компанията разясняват, че новата платформа Adobe Firefly for Enterprise е предназначена да помогне на организациите да отговорят на нарастващото търсене на съдържание на работното място.

Тя беше анонсирана на провелата се наскоро конференция Adobe Summit EMEA 2023. И ще позволи на всеки служител в компанията (независимо от творческите му умения) да генерира изображения или текстови описания, които да могат да се използват в маркетингови кампании, промоции в социалните медии, корпоративни презентации и др.

"Ръководителите на предприятия очакват, че изискванията за съдържание ще се увеличат с пет пъти през следващите две години, което прави наложително за тях повишаването на ефективността на служителите" - посочва Дейвид Вадхвани, ръководител в отдел Digital Media Business на Adobe. "Това ново предложение за бизнеса дава възможност на потребителите, независимо от нивото им на умения, незабавно да превръщат идеите си в съдържание с Firefly" - допълва още той.

Потребителите вече могат да работят с Firefly чрез самостоятелното приложение за компютри Firefly, както и през новата облачна платформа за корпоративен дизайн Adobe Express. Компаниите могат също да вградят Firefly в собствената си екосистема, като обучат изкуствения интелект със собствени фирмени активи.

Това, според Adobe, ще позволи на изкуствения интелект да възпроизвежда стила на марката при генерирането на текстове и изображения. Firefly в момента се използва по няколко начина, включително за генериране на изображения от текст и различни функции за бързо редактиране, като например преоцветяване на векторни изображения.

Този нов продукт на ниво бизнес организации не е неочакван ход от страна на Adobe, особено за запознатите с нейния генеративен изкуствен интелект. Adobe създаде Firefly така, че да бъде безопасен за търговска употреба, като го обучаваше на изображения от Adobe Stock, както и снимки без ограничения в авторските права от публичното пространство.

Това отличава Firefly от много други генеративни модели на изкуствен интелект, като например Dall-E на OpenAI, които биха могли да предизвикат проблеми с авторските права на организациите, тъй като не са разкрили своите данни за обучение.

Все още няма потвърдена дата за пускане на новата Firefly for Enterprise. Знае се само, че програмата ще стартира, след като Firefly излезе от бета версия - през втората половина на 2023 година.

От стартирането ѝ през март 2023 г. потребителите на бета версията на Firefly са генерирали над 200 милиона изображения. А над 150 милиона изображения са били генерирани само за две седмици с помощта на стартиралия наскоро Photoshop, захранван от Firefly.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !