6 практични нови функции в Windows 11

Стоян Ненов Последна промяна на 02 юни 2023 в 10:30 499 0

Windows 11

Снимка Microsoft

6 практични нови функции в Windows 11

Microsoft продължава с регулярното обновяване на Windows 11. Операционната система съвсем скоро ще получи новия пакет с актуализации, наречен Moment 3, съобщава GizChina.

Microsoft промени ритъма на ъпдейти, като ги разделя на различни категории. „Моментите“ са по-малки актуализации, които не носят значителни промени за операционната система, но пък подобряват практичността ѝ. Това ще е третият подобен пакет, като той съдържа няколко новости. Ето някои от тях.

Първата е възможност кодовете за сигурност, които се изпращат от много функции за двустепенна автентикация, да бъдат разпознавани автоматично от Windows 11 още в полученото известие. Когато такъв код се изпраща по имейл например, нотификацията, която изскача в Windows, ще разпознава кода и ще показва бутон за директното му копиране без да се налага имейлът да се отваря в приложението. Подобна функционалност има в доста смартфони и ще е добре дошла и в Windows.

Moment 3 за Windows 11 добавя и поддръжка на Bluetooth Low Energy Audio. Това е обновен стандарт за Bluetooth, който подобрява осезаемо качеството на преноса на аудио, но без това да влияе негативно на живота на батерията. Подходящ е за използване на Bluetooth слушалки и колонки. Стандартът използва кодека LC3, който подобрява качеството. Разбира се, технологията трябва да се поддържа и от двете устройства, които ще се свържат с нея, но вече Windows 11 няма да е пречката.

Moment 3 ще добави и нова секция USB4 Hubs and Devices. Тя ще се намира в менюто с настройки на Windows в секцията Bluetooth & Devices > USB. В нея потребителят ще може да види хардуерните спецификации на различните USB4 устройства, които са свързани с компютъра му. Това дава по-ясна информация какви функции и технологии поддържат въпросните устройства.

А в секцията Privacy & Security > Presence Sensing, вече ще има възможност за управление на това кои устройства да могат да се свързват с компютъра на базата на тяхната физическа близост с него. Това позволява използване на функции като автоматично отключване на Windows и/или смартфона например, когато телефонът е близо до него, както и обратното – автоматично заключване на системата, когато устройството (съответно и потребителят) излезе от стаята например.

Една на пръв поглед странна новост е завръщането на отброяването на секунди от часовника в долния десен ъгъл на екрана. Тази възможност беше налична в Windows 10 и други версии на платформата, но необяснимо изчезна в Windows 11. Оказва се обаче, че доста потребители имат нужда от подобна прецизност на часовника до секунда, така че функцията се завръща. Тя може да бъде активирана от секцията с настройки на Taskbar.

Друга новост ще са съвети към потребителя за подобряване на сигурността на профила му. Те ще се показват в Старт менюто при кликване върху профилната снимка на потребителя. Там може да се виждат съвети като добавяне на данни за възстановяване на акаунта, активиране на функция за създаване на бекъпи и др. За потребителите, които не искат подобни напомняния, има и добра новина – те могат да бъдат изключвани от настройките.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !