Космическата компания Rocket Lab най-накрая разкри подробности за своята ракета от ново поколение Neutron. В устройството ѝ прави впечатление, че от самото начало тя е конструирана за многократна употреба.

За това свидетелства двигателят ѝ с течен кислород, който е създаден за многократно ползване. Седем такива двигателя захранват първата степен на ракетата, докато втората се нуждае само от един.

Neutron може също да сложи край на изхвърлянето на обтекателите, които защитават полезния товар. Ракетата ще има обтекател „Hungry Hippo“, който ще се отваря и затваря. По този начин не само ще се спестят пари, а и ще се съкрати времето на изпълнение на мисията.

В допълнение от Rocket Lab уточняват, че Neutron няма да се нуждае от изстрелваща кула или греда, за да излети, тъй като ракетата е създадена с по-широка и по-стабилна основа. Тя ще може да пренася до осем тона полезен товар до ниската орбита на Земята.

От компанията очакват първият полет на Neutron да се осъществи през 2024 година. Въпреки че всякакви предположения за практическите приложения на ракетата са твърде далечни, тя ще може да носи повече и по-разнообразни полезни товари при по-ниски разходи.

Повече подробности ще откриете във видеото:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *