Ревю на високоговорителите Sony SRS-XV800 – висококачествен звук в красив и лесен за носене корпус

Offnews Последна промяна на 10 май 2023 в 21:06 604 0

Sony SRS-XV800
Sony SRS-XV800

Sony току що представи един доста оригинален модел високоговорители, който размива границата между аудио система за използване в ежедневието, озвучаване на партита от всякакъв вид и мащаб, и дори професионална употреба – от диджеи или музиканти.

Моделът се нарича Sony SRS-XV800 и съчетава редица характеристики, които трудно могат да се обединят в едно устройство – мощен съраунд звук, способен да обезпечи всяко парти, много високо качество, както и компактен и лесен за придвижване корпус. В добавка, дизайнът на новия високоговорител е изключително стилен и футуристичен, което го прави прекрасно допълнение към всеки интериор. В редакцията успяхме да получим една бройка за тестове и в следващите редове ще ви запознаем с възможностите на устройството.

Първи впечатления

Още с изваждането на Sony SRS-XV800 от кашона, прави впечатление стилният и изчистен дизайн, в който нито един детайл не е в повече от необходимото, а основните елементи като говорителите, сензорният панел и дори миниатюрните колелца (за тях ще стане дума по-късно) на практика се сливат с корпуса. Макар и на пръв поглед да изглежда обемиста, колоната всъщност е доста малка за високоговорители от този клас и с тези възможности, а дизайнът е компактен и може лесно да се побере в различни тесни пространства между мебелите.

Визията е футуристична, но не натрапваща се. За корпуса са използвани елементи от разработена за Sony рециклирана пластмаса, което прави високоговорителите по-щадящи околната среда и подчертава ангажимента на японската компания към ограничаване негативното въздействие на продуктите й върху природата.

Висока степен на мобилност

Както споменахме преди малко, SRS-XV800 разполага с две вградени колела в долната задна част на корпуса, а отгоре е разположена симпатична дръжка, която допълва дизайна и същевременно позволява във всеки момент с едно хващане да започнем да придвижваме устройството, подобно на ръчен багаж. Както се убедихме сами, това дава възможност то за секунди да бъде преместено от едно помещение в друго, в различни ъгли на стаята, както и сравнително лесно да се транспортира в двора, на покрива, в близкия парк или в друга локация, където ще бъде партито. Колоната има клас на водоустойчивост IPX4, което позволява тя да се използва и в открити пространства.

Качество на звука и съраунд ефект

Една от най-рекламираните функции на Sony SRS-XV800, която изненада приятно и нашия екип, е качественият и ясен звук във всички посоки. Този съраунд ефект е постигнат с помощта на петте високочестотни високоговорителя, които гарантират озвучаването от предната и от задната част на устройството, в комбинация с технологията Omni-directional Party Sound. Резултатът е, че дори и поставена в средата на помещението, колоната се чува еднакво добре от всички участници в партито, където и да се намират около нея.

Високото качество на звука се обезпечава от вградения X-Balanced Speaker с почти правоъгълна диафрагма, както и мощен бас, който слушащите усещат на практика с тялото си.

Интеграция с телевизор

Успяхме да свържем сравнително лесно и бързо Sony SRS-XV800 с телевизор. Това може да подобри значително изживяването при гледане на филми или друго съдържание, допълвайки звука от самия телевизор с двата задни високочестотни високоговорителя на колоната и специалния X-Balanced Speaker. Можем да кажем, че разликата с по-дълбок бас и реалистични високи честоти определено се усеща дори от потребители, без особени аудиофилски претенции.

Допълнителен бонус е съраунд ефектът при отразяването на звуковите вълни от стените, който може да направи гледането на някои екшън или хорър филми още по-реалистично. От първа ръка се убедихме и в предимството от гледането на музикални клипове и концерти по този начин.

За професионалисти

Макар и да е по-скоро продукт за партита, Sony SRS-XV800 всъщност може да се окаже добро допълнение към оборудването на музикални професионалисти – диджеи, майстори на електрическата китара, по-напреднали и професионално работещи улични музиканти и дори е подходящо за по-малки любителски концертни изпълнения. Колоната разполага с два отделни входа за караоке и китара.

Автономна работа

Едно от важните предимства на новия модел високоговорители на Sony е че той е създаден не просто да бъде поставен в някой ъгъл на стаята, а е пълноценно мобилно устройство, което може лесно да се придвижва на различни парти локации. Важно допълнение към тази характеристика е дългият живот на вградената батерия, който гарантира до 25 часа автономна работа.

Макар и да не можем да потвърдим от първа ръка дали моделът може да работи толкова дълго, със сигурност сме го използвали в продължение на часове и не сме имали никакви проблеми в това отношение. В добавка той разполага с опция за бързо зареждане, която може да му добави заряд, достатъчен за 3 часа автономна работа, само с 10 минутно зареждане.

И още една изненада – парти осветление в синхрон с музиката

Безспорно най-важното предимство на новите високоговорители SRS-XV800 е качественият звук. На второ място слагаме неговата мобилност и автономна работа навсякъде, но на трето със сигурност е страхотната фонова светлина, която може да създаде атмосфера на всеки купон. Това беше и едно от най-приятните неща по време на нашите тестове на устройството. Осветлението може да добави уникален стил, както и да се синхронизира само с ритъма на музиката, създавайки изживяване, близко до дискотека.

Управление

Sony SRS-XV800 разполага с интуитивен осветен сензорен панел и може лесно да се свърже със смартфон или таблет, посредством Bluetooth Fast Pair за Android. Съвместим е с приложението Sony | Music Center, което дава допълнителна свобода на собственика на устройството, позволявайки му да променя плейлистите или режимите на осветлението и звука от разстояние – докато си седи на канапето или танцува наоколо. Приложението е лесно за употреба и може да се използва от всеки музикален фен, без особени технически познания.

Новите високоговорители са съвместими и с друг интересен мобилен ап – Fiestable, който включва множество допълнителни възможности за създаване на парти атмосфера – парти плейлисти, караоке функции като Voice Changer и Echo, DJ управление и много други.

Цени и наличност

Вече можете да намерите Sony SRS-XV800 у нас на препоръчителна цена от 1399 лева.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !