Ревю на рутера Tenda TX9

Александър Александров Последна промяна на 21 август 2023 в 22:18 400 0

Tenda TX9
Tenda TX9

Безжичните рутери днес са ключови устройства в ежедневието ни, които осигуряват свързаност, споделяне на ресурси и сигурност в съвременните мрежови среди. Рутерът TX9 на Tenda е подходящ избор за хора, които търсят бърза и надеждна безжична мрежа за своите устройства. С поддръжката на Wi-Fi 6 технология, устройството осигурява устойчива мрежа, която отговаря на съвременните нужди за високоскоростен интернет. В редакцията получихме една бройка от модела и в следващите редове ще споделим впечатленията си от него.

Дизайн

Дизайнът на Tenda TX9 е съвременен и компактен, позволявайки удобното му поставяне във всякакъв интериор. Корпусът му е с матово покритие, придаващо допълнителна елегантност. В централната му част е поставено логото на производителя, а от двете страни и отзад са разположени общо четири антени.

Отпред има LED индикатор, а отзад - жак за захранване. Впечатление прави и решетъчната повърхност, разположена в долната част на устройството, както и четирите налични крачета, служещи за подобряване на неговите вентилация и стабилност.

Лесна инсталация

Както успяхме да се уверим сами, инсталацията на рутера се прави много лесно и бързо чрез приложението на Tenda. Настройките могат да се въведат дори и през браузъра на мобилен телефон, чрез свързване към безжичната мрежа на самото устройство.

Високи скорости

Едно от ключовите предимства на Tenda TX9 е неговата сумарна двулентова скорост от до 2976 Mbps. Това означава, че можете да се наслаждавате на непрекъснат стрийминг на видео в 4K резолюция, онлайн игри и бързо сваляне на файлове без забавяния. Със скорост от 574 Mbps на 2,4 GHz лента и впечатляващите 2402 Mbps на 5 GHz лента, рутерът осигурява оптимална производителност при извършване на множество едновременни задачи на свързаните устройства в мрежата.

Както успяхме да се уверим сами, наличието на две различни честотни ленти осигурява възможност за гъвкаво управление на свързването на разнообразни устройства. Тази конфигурация предотвратява натоварването на едната честотна лента, като по този начин предотвратява забавяне на скоростите.

За по-леките задачи като браузинг, проверка на пощата и подобни, се предоставя възможност да се използва 2.4 GHz лентата. Същевременно, по-интензивни задачи като онлайн игри и стрийминг на HD видео могат да се изпълняват чрез 5 GHz лентата. Този подход допринася за по-гладко и ефективно управление на различните видове активности, което допълнително подобрява общото впечатление от работата с рутера.

Wi-Fi 6 технология

Друга важна характеристика на Tenda TX9 е поддръжка на Wi-Fi 6 технология, позволяваща на устройствата да се свързват към мрежата с висока ефективност дори и да са много на брой. Технологията също така осигурява по-добра сигурност и устойчивост на смущенията, което допринася за безпроблемното сърфиране в интернет.

Процесор

TX9 разполага със значително подобрени възможности за обработка на данни, което се дължи на вградения двуядрен NPU (невронен процесор), работещ с основна честота до 1,6 GHz. Нашите тестове показаха, че благодарение на този невронен процесор рутерът работи безпроблемно при излъчването на различни видове съдържание, включително при гледане 4K видео и играене на AR/VR игри.

Портове

TX9 предлага 4 Gigabit LAN порта, които го правят удобен за свързване на NAS устройства, както и на настолни компютри. Моделът предлага и интересни функционалности, като например възможността за създаване на отделна мрежа за гости. Тази опция може да се окаже полезна, особено ако използвате рутера в офис среда.

Друга полезна характеристика включва възможността за програмиране на работен график, както и контрол на силата на сигнала, който се излъчва от рутера. За всяко устройство, свързано към рутера, има опция и за родителски контрол, което позволява по-добър надзор и управление на интернет достъпа за децата или други потребители.

В заключение, рутерът Tenda TX9 е мощно устройство, което предоставя бърза и стабилна безжична мрежа с високи скорости, благодарение на поддръжката си на Wi-Fi 6 технология. Този рутер е идеален за домакинства или офиси, които изискват надеждна и ефективна мрежова връзка за своите устройства.

Виж още за:
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !